utorak 4. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Matiji Bećkoviću "Petrovdanski vijenac"

Matiji Bećkoviću "Petrovdanski vijenac"

BEOGRAD - Književnik Matija Bećković dobitnik je nagrade "Petrovdanski vijenac" za 2009/2010. godinu, koja se četvrti put dodeljuje u okviru manifestacije "Kalinovački poetski vijenac" u Republici Srpskoj, saopštio je danas žiri.
Žiri u sastavu: Jovan Delić (predsednik), Ranko Popović i Dragan Hamović, do neo je jednoglasnu odluku da ova pesnička nagrada pripadne Bećkoviću za knjigu pesama "Put kojeg nema", objavljenu u "Kolu" Srpske književne zadruge u Beogradu prošle godine.
U obrazloženju žirija se navodi da je Bećović već decenijama među onim pesnicima po kojima se srpska poezija našega vremena prepoznaje, a u knjizi "Put kojeg nema" "stiču se oba toka njegovog zrelog pevanja - onaj narativno-paraboličke prirode, sa drevnom mudrošću i aktuelnim temama, i onaj tok koji čine duže forme, poeme po kojima je unikatan".
"Smehotvorac kakvih je malo u srpskom pesništvu, Bećković i u ovoj knjizi daruje čitaocima nezamenljive trenutke duhovnog predaha i okrepljenja u vaskolikoj životnoj težini i beznađu naše istorije i svakodnevice", navedeno je u saopštenju žirija.
Nagrada "Petrovdanski vijenac" sastoji se od venca "petrovdanskog cveća", po velje, kandila i novčanog iznosa.