utorak 4. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Antički kostimi u Helenskom fondu za kulturu

IZLOŽBA STUDENATA DRUGE GODINE BEOGRADSKE VISOKE TEKSTILNE ŠKOLE

Antički kostimi u Helenskom fondu za kulturu

BEOGRAD - Izložba antičkih grčkih kostima, radova studenata druge godine beogradske Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment biće otvorena 6. maja u Helenskom fondu za kulturu u Beogradu.
Na izložbi pod nazivom "Antički grčki kostim - lepota jednostavnosti" biće predstavljeni realizovani kostimi i fotografije kostima, koji su izrađeni na predmetu "Kostimografija 2", odseka "Dizajn tekstila i odeće" pod mentorstvom predavača Dušanke Pihler i saradnika Jelene Nikolić.
Uzori za realizaciju kostima preuzeti su iz likovnih izvora antičke grčke umetnosti i arhitekture iz perioda homerovske, arhajske, klasične i helenističke epohe, a podrazumevaju kako ženski, tako i muški kostim. Akcenat je bio na istraživanju antičkih odevnih formi dorskog i jonskog kostima, kao i na varijacijama drapiranja, suštinskom elementu antičke grčke mode.
U okviru postavke, kostimi su dopunjeni slikanim ornamentima, adekvatnim frizurama, obućom i modnim detaljima, a prati ih sažet prikaz epohe koji daje bolji uvid u prikazani studentski rad.
Izložba u Helenskom fondu za kulturu biće otvorena do 21. maja.