ponedeljak 3. novembar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Zlatna Antigona za film „Turneja“

SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA, FILM GORANA MARKOVIĆA NAGRAĐEN U MONPELJEU

Zlatna Antigona za film „Turneja“

Angažovana antiratna priča o gostovanju jedne beogradske pozorišne trupe po bosanskim ratištima 1993. godine dobila Gran pri na 30. festivalu mediteranskog filma. U konkurenciji bio i ovogodišnji dobitnik nagrade za režiju na festivalu u Kanu

BEOGRAD - Gran pri Zlatnu Antigonu za najbolji film prikazan na upravo završenom 30. Festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu dobio je film reditelja Gorana Markovića „Turneja“, angažovana antiratna priča o „gostovanju“ jedne beogradske pozorišne trupe po bosanskim ratištima 1993. godine. Markovićev film je srpski kandidat za nagradu Oskar. Premijerno je prikazan na festivalu u Montrealu gde je osvojio nagradu za režiju i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih novinara i kritičara (FIPRESCI).

Nedeljama već „Turneja“ je najgledaniji film u domaćim bioskopima, a očekuje ga distribucija u regionu.

Goran Marković je naglasio da je već sedam godina prisutan sa svojim filmovima na festivalu u Monpeljeu i da će „posledica’’ Gran prija biti ozbiljan tretman filma u francuskim bioskopima. Nagrada iz Monpeljea biće sigurno dobra preporuka za francusku publiku, smatra Marković.

Festivalskim žirijem u Monpeljeu predsedavao je francuski pisac i akademik Dominik Fernandez, a članovi su bili i Danielle Arbid (reditelj) iz Libana i Florence Colombani (reditelj, pisac), Philippe Faucon (reditelj) i Henry-Jean Servat (novinar, pisac) iz Francuske.

NAGRADE FESTIVALA

Gran pri u kategoriji dokumentarnog filma dodeljen je izraelskom ostvarenju „To See if I’m Smiling“ (Tamar Yarom), a posebno je pohvaljen rumunsko - nemački „The Flonjer Bridge“ (Thomas Ciulei). Gran pri za kratki film dodeljen je slovenačkom „Wolfy“ Matevža Lužara, a pohvaljeni su albanski „Stairs“ (Ilir Hardži) i alžirski „Houria“ (Mohamed Yargui), dok je specijalna nagrada žirija dodeljena bugarskom filmu „Waltzes and Tangos from the illage of Whitenjater“ Ivana Vladimirova.
Specijalne pohvale na Festivalu u Monpeljeu dodeljene su filmu „Le chant des mariees“ (Karin Albou), koprodukciji Francuske i Tunisa, i rumunskom „Exchange“ (Nicoale Margineanu).

Filmu Turneja pripala je u Monpeljeu i nagrada Nova tamošnjeg radija (reklamne usluge u vrednosti od oko 5.000 evra). Gran pri podrazumeva 15.000 evra, koje dodeljuje Grad Monpelje, 30.000 evra u reklamama, čiji je darodavac Sinesinema i 2.500 evra u tehničkim uslugama distributeru, koje poklanja Titra film.

Na Festivalu u Monpeljeu za nagrade se takmičilo ukupno 11 filmova, među kojima je bilo ostvarenje ‘’Tri majmuna’’ turskog reditelja Nurija Bilge Čejlana, ovenčano nagradom za režiju na ovogodišem festivalu u Kanu.

Goran Marković je film ‘’Turneja“ posvetio roditeljima, našim velikim glumcima Oliveri i Radetu Markoviću. U priči o kalu rata, njegovim opskurnim podstrekačima i bizarnom i tragičnom naličju, Marković je ispisao najlepši filmski (i ne samo filmski esej o glumačkoj profesiji). U filmu je angažovao impresivnu glumačku ekipu sa prostora bivše zemlje Tihomira Stanića, Miru Furlan, Dragana Nikolića, Jelenu Đokić, Dragana Nikolića, Josifa Tatića, Emira Hadžihafizbegovića, Slavka Štimca, Svetozara Cvetkovića, Bogdana Diklića, Stelu Ćetković, Branimira Popovića... U ulozi reditelja beogradskog pozorišta iz koga se lakoverni glumci upućuju na turneju u ratom zahvaćene krajeve pojavljuje se pozorišni reditelj Dejan Mijač. U filmu koji slavi glumce ulogu je dobila i Branka iz čuvenog bifea Ateljea 212.

Goran Marković je crnohumornu pozorišnu dramu „Turneja“ napisao 1996. Markovićev komad postavio je na sceni Ateljea 212 reditelj Milan Karadžić. Predstava je imala uspešan život nekoliko sezona i dobila brojne nagrade. Pošto u vreme nastanka drame društvene okolnosti nisu bile naklonjene filmu sa tom tematikom čekalo se 12 godina. Glumci i producenti Tihomir Stanić i Svetozar Cvetković krenuli su prošle godine u realizaciji projekta od Republike Srpske, uključilo se srpsko Ministarstvo kulture, koproducenti iz Slovenije, Hrvatske, Federacije, dobijena su sredstva od evropskog fonda ‘’Euroimaž“.

Nagrada žirija kritike festivala u Monpeljeu, u kojem je bio i beogradski novinar Milan Vlajčić, dodeljena je italijanskom filmu „Pranzo di ferragosto“ (Gianni Di Gregorio). Nagradu mlade publike dobio je hrvatski film „Kino Lika“ Dalibora Matanića.