četvrtak 3. jul 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Nije sve u snazi „Grandovih“ narodnjaka

Festival Grad teatar u Budvi počeo preksinoć predstavom „Cirkus istorije“

Nije sve u snazi „Grandovih“ narodnjaka

Predstavom Cirkus istorija Vilijema Šekspira i Jana Kota, u produkciji BITEF-a i JDP Beograda, preksinoć je otvoren 22. festival Grad teatar u Budvi
Ovaj pozorišni komad, čiju režiju, dizajn scene, kostime i izbor muzike potpisuje koreograf Sonja Vukićević, odigran je između dve sajamske hale, pod otvorenim nebom i pred oduševljenim gledalištem, koje je burno pozdravilo protagoniste, među kojima su bili Branislav Lečić, Anita Mančić i Dragan Mićanović. U svojoj antologijskoj, već poznatoj analizi istorijskih hronika Šekspira, Kot je prepoznao funkcionisanje nemilosrdnog životnih postulata, koje je nazvao Veliki mehanizam istorije. Taj princip se svodi na začarani i pakleni krug, u kome svaki uspon počinje kao pravedna borba protiv tiranije, a završava se novom tiranijom. Sonja Vukićević je na sebi svojstven način maestralno prilagodila taj tekst savremenim događanjima, pa je pozitivna reakcija publike preksinoć u Budvi bila očekivana i realna.

- „Cirkus istorije“ nastao je pre dve godine za potrebe BITEF-a - kaže za Glas Branko Cvejić, upravnik JDP Beograd. - To je klasičan komad za festivale, pa smo sa njim bili u Italiji, Španiji, Hrvatskoj... Nema dileme da je za igranje „Cirkusa istorije“ potrebno i mnogo drugih veština, ali glumci su ti koji nisu samo tu da glume, već i da se na sceni bave drugim profesijama. Najzad, za ovaj komad je potrebna i dobra kondicija, koju zavidno iskazuje čak i jedan Branislav Lečić. Recimo na kraju da je „Cirkus istorije“ ostvario preksinoć veliku pobedu u odnosu na obližnji poluprazan prostor iz koga je Grand muzika treštala neumereno i neukusno, ali po nekada, baš kao u ovom slučaju, snaga ozvučenja nije garant za trijumf, niti je time umanjila draž ovog kulturnog događaja. Festival je negde oko ponoći nastavljen muzikom „Kraljeva i prinčeva“ baroknog ansambla iz Berlina, sa vatrometom. Sinoć je odigrana i tako željena, dugo očekivana i pripremana pozorišna predstava „Kaligula“, u režiji Tomaža Pandura.

Ključne reči: