četvrtak 2. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Prvi pokloni za Muzej Narodnog pozorišta

Prvi pokloni za Muzej Narodnog pozorišta

BEOGRAD - U nameri da potpomognu inicijativu otvaranja i rada Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, rođaka Dare i Raše Plaović, Slobodanka Pribaković i suprug Nevenke Urbanove, Dimitrije Marić, poklonili su nacionalnom teatru deo zaostavštine tih velikih dramskih umetnika.
Upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović zahvalio je na ustupljenim kulturnim dobrima i istakao da su gospođa Pribaković i gospodin Marić prvi donatori budućeg Muzeja čije je otvaranje planirano za 22. novembar, Dan Narodnog pozorišta.
On je naglasio da će svi pokloni, do otvaranja Muzeja, biti posebno biti pohranjeni i čuvani u posebnoj prostoriji u Narodnom pozorištu.
Pribaković je, trajno i bez naknade, ustupila deo ličnih stvari Raše Plaovića među kojima se nalaze tabakera, stoni i džepni upaljač, kolajna Kolarčevog univerziteta, kolajna Srpskog Narodnog pozorišta, novčanik, ognjilo, uložak za čišćenje lule, čaša za vino i naočare, saopštio je danas nacionalni teatar.
Među poklonima se nalaze i bista Hamleta, pet porodičnih fotografija, kucani tekst Stankovićeve „Koštane", komad „Julije Cezar" za šaptače, scenario „Cara Davida" sa fotografijom Raše Plaovića u ulozi Cara Davida, scenario „Julija Cezara" sa primedbama, knjige „Avlija" i „Udžbenik glume" u Plaovićevom rukopisu, scenario „Hamleta", udžbenik za učenike učiteljskih škola „Režija i gluma" i rukopis teksta govora koji je Plaović održao u Skadarliji povodom 50 godina svog umetničkog rada.
Sve ovo ustupila sam vam od srca, rekla je Pribaković prilikom ceremonije primopredaje održane u nacionalnom teatru, ističući da joj je žao što su mnoge stvari otišle na pogrešna mesta, jer je Plaović (1899-1077) bio čovek Narodnog pozorišta.
Velikan srpskog glumišta, čije ime nosi Mala scena Narodnog pozorišta, Amatersko pozorište na njegovom rodnom Ubu, kao i nagrada namenjena najboljem pozorišnom glumcu u Srbiji, koja se dodeljuje svake godine, bio je pre svega pozorišni glumac. Snimio je i nekoliko filmova, jedno vreme radio je kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a njegovi najpoznatiji učenici bili su Ljuba Tadić i Petar Banićević.
Interesantno je da Plaović nije studirao glumu, već istoriju i arhitekturu, a na oba fakulteta je diplomirao. Glumom je počeo ozbiljnije da se bavi posle Drugog svetskog rata. U vreme svoje najveće umetničke moći, bio je proglašen glumcem koji najbolje igra Hamleta u celoj Evropi. Sa glumicom Narodnog pozorišta Darom Plaović, koja je najpoznatija po ulozi Salče u "Koštani", bio je u braku tri decenije.
Suprug Nevenke Urbanove, Dimitrije Marić, takođe trajno i bez naknade, poklonio je Narodnom pozorištu bronzanu bistu dramske umetnice, koju je 1940. godine uradio akademski vajar Dušan Jovanović Đukin, i njen portret koji je slikar Jovan Bijelić „ovekovečio" posle odigrane uloge Lole Montez 1937. godine.
"Siguran sam da se i Nevenka, tamo gore, raduje što će ovaj portret, koji se smatra jednim od najboljih, kao i bista, zauzeti mesto u njenom i našem Narodnom pozorištu. Ovo je samo početak darivanja. Muzej Narodnog pozorišta će dobiti i lutku Ljubinke Bobić koju je uradila Nevenka, fotografije, tekstove, nekoliko originalnih crteža kostima, jer u ono vreme glumci su ih sami kreirali i snosili troškove za to. Nevenka je bila ne samo majstor da ni iz čega napravi nešto, nego i da osmislili kako će to da izgleda, da bude efektno i, svakako, u okviru određene uloge", kazao njen suprug.
Đurović je rekao da bi voleo da nacionalni teatar čije je Urbanova (1909- 2007) postala član 1925. godine i u njemu ostala do penzionisanja, na dan njene smrti, 7. januara, u znak sećanja i duga prema velikoj glumici, postavi ploču na zgradi na Andrićevom vencu gde je živela do smrti.