četvrtak 2. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počeo moskovski sajam knjiga

Počeo moskovski sajam knjiga

MOSKVA - U paviljonu 75 Ruskog izložbenog centra u glavnom gradu Rusije otvoren je 23. Moskovski međunarodni sajam knjiga, na kome izlažu izdavači iz 56 zemalja.
Direktor Federalne agencije za štampu i masovne komunikacije (Rospechat) Mihail Seslavinski izjavio je da će oko 1.500 izdavača izložiti 200.000 naslova na površini od 30.000 kvadratnih metara, javile su ruske novinske agencije.
Ovogodišnji počasni gost sajma je Belorusija, u čijoj delegaciji je više od 100 izdavača, književnika, prevodioca, dramaturga i književnih kritičara.
Po tradiciji, na sajmu će biti održana predstavljanja novih književnih dela i projekata, susreti sa piscima, okrugli stolovi i seminari za goste i profesionalne izdavače.
Nova dela predstaviće i Pavel Basinski, Jevgenij Jevtušenko, Mihail Šiškin, Edvard Radzinski, Dmitrij Bikov, kao finalisti u dodeli glavnih ruskih književnih nagrada "Velika knjiga" i "Ruski Buker" Boris Jevsejev, Jevgenij Kljujev, Oleg Pavlov i Timur Kibirov, navodi agencija RIA Novosti.
Centralni događaj sajma biće prvi međunarodni kongres književnih prevodioca, u petak i subotu. To je prvi skup na kome će biti okupljeno 75 prevodioca ruske književnosti iz 25 zemalja sveta.
Na svečanoj večeri povodom otvaranja sajma, biće nagrađeni pobednici godišnjeg nacionalnog konkursa za knjigu godine.
Na konkursu su učestvovale knjige objavljene od 1. avgusta prošle do 1. avgusta ove godine, a u uži izbor ušlo je 30-ak naslova, preneo je Itar-Tas s.