četvrtak 2. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ćirilov predstavio knjigu "Svi moji savremenici"

Ćirilov predstavio knjigu "Svi moji savremenici"

BEOGRAD - Teatrolog Jovan Ćirilov objavio je knjigu "Svi moji savremenici", u kojoj govori o umetnicima i drugim javnim ličnostima s kojima je sarađivao i razgovarao tokom više od pola veka pozorišne karijere i intelektualnog angažmana.
- Portrete iz ove knjige biralo je vreme. Gotovo sve portrete prate i fotografije, jer imam strast da zabeležim sve što se dešava- rekao je Jovan Ćirilov na promociji održanoj u beogradskoj knjižari "Delfi".
Knjiga "Svi moji savremenici" predstavlja dvotomnu zbirku više od 300 portreta ličnosti iz sveta pozorišta, filma, književnosti, politike i slikarstva.
Ćirilov je opisao događaje, trenutke, priče i anegdote o ljudima kao što su Ivo Andrić, Josip Broz Tito, Žerar Filip, Ježi Grotovski, Robert Vilson, Peter Handke, Nurija Espert, Dušan Makavejev, Žan Pol Sartr, Džordž Soros, Nevenka Urbanova i drugi.
Kako je naglasio, nijednom rečenicom nije naknadno "šminkao" svoje savremenike, niti ih je ružio - ako je tokom vremena promenio mišljenje o njima.
- Nisam krio slabosti niti vrline svojih savremenika, ali nisam bio ni indiskretan i zajedljiv savremenik- naveo je Ćirilov, koji je tekstove iz knjige prethodnih godina objavljivao u dnevnoj štampi.
Knjigu Jovana Ćirilova objavila je beogradska izdavačka kuća "Laguna".
Jovan Ćirilov rođen je 1931. u Kikindi. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955. Iste godine dobio je i angažman u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) kao asistent režije i dramaturg.
Godine 1967. prešao je u "Atelje 212" kao dramaturg, a 1985. imenovan je za upravnika JDP-a, gde je ostao do penzionisanja 1999. Od osnivanja Beogradskog internacinalnog teatarskog festivala (BITEF) 1967. godine do danas umetnički je direktor i selektor tog festivala.
Bio je i predsednik Nacionalne komisije pri Unesku (Jugoslavije, a potom Srbije) od 2001. do 2007. godine, a zatim predsednik njenog Komiteta za kulturu.
Napisao je nekoliko zbirki pesama i romana i priredio više dramskih antologija. Autor je i "Rečnika novih reči" (1982), "Novog rečnika novih reči" (1991) i "Srpsko-hrvatskog rečnika varijanata/inačica" (1989).