petak 2. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Milosavu Tešiću nagrada "Bogorodica Trojeručica"

Milosavu Tešiću nagrada "Bogorodica Trojeručica"

BEOGRAD - Fondacija "Ivanka Milošević" iz Čikaga dodelila je svoju Svetsku pravoslavnu književnu nagradu "Bogorodica Trojeručica" za 2010. godinu pesniku Milosavu Tešiću (63), saopštio je Srpski pres centar u Čikagu.
Nagrada se dodeljuje za celokupno književno delo, a ovogodišnji laureat je tradicionalno proglašen na Vidovdan u Čikagu, u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić.
U saopštenju se navodi da Tešić u svojoj poeziji "obnavlja žanrove starosrpske vizantijske književnosti i na izuzetan način obrađuje religijsko-metafizičke teme".
"Dosežući izuzetne poetske visine na planu pesničkog jezika i na religijsko-metafizičkom planu, Tešić se svrstava u srpske pesnike koji kreativno oživljavaju i inoviraju tradiciju", rekao je potpredsednik i umetnički direktor Fondacije, povodom odluke o dodeli nagrade.
Osnivač i predsednik Fondacije Dragica Milošević ocenila je da u Tešićevoj poeziji "ponovo progovara celokupna srpska kultura, od živih snaga predačkog nasleđa, preko velikih istorijskih događaja, do ritma modernog vremena".
Nagrada, koja će laureatu biti uručena na jesen u Beogradu, sastoji se od ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, povelje, štampanja knjige i novčanog dela.
Članovi Saveta za književnu nagradu, koji predlaže kandidate Upravnom odboru Fondacije, za ovu godinu bili su Matija Bećković, Jovan Delić, Miroslav Egerić, Aleksandar Jovanović i Slobodan Raketić.