petak 2. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ksenija Radulović selektor 56. Sterijinog pozorja

Ksenija Radulović selektor 56. Sterijinog pozorja

NOVI SAD - Teatrolog iz Beograda Ksenija Radulović imenovana je za umetničkog direktora i selektora narednog, 56. Sterijinog pozorja, koje će se vratiti nekadašnjem konceptu favorizovanja domaćih dramskih dela, istaknuto je konferenciji za novinare.
Odluka o izboru novog selektora i konceptu festivala doneta je na sednici Upravnog odbora Sterijinog pozorja, koji je u potpunosti prihvatio predloge Umetničkog veća, s poznatim rediteljem Dejanom Mijačem na čelu.
- Uvažili smo glas stručne javnosti, koji je imao određene primedbe na prethodne festivale. U tom cilju smo, 31. maja, formirali Veće kao savetodavno telo Direkcije Pozorja i njegovog Upravnog odbora, istakao je vršilac dužnosti direktora Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović.
Prema rečima portarola Umetničkog veća i nekadašnjeg selektora Ivana Medenice, Sterijino pozorje će u punom smislu te reči biti festival nacionalne drame i pozorišta, što znači da se njegov takmičarski program sastoji od domaćih i stranih predstava rađenih po domaćem tekstu i domaćih predstava rađenih po stranom tekstu.
- U takmičarskom delu će ubuduće biti sedam do najviše devet predstava, umesto 17 koliko ih je bilo lane, s tim da najmanje tri treba da budu praizvedbe. Novina je i što će sama Direkcija Pozorja stimulisati praizvedbe, a po mogućnosti u njima i finansijski učestvovati, rekao je Medenica.
Festivali će ponovo imati samo jednog selektora, koji će biti autohton u odlučivanju, ali i preuzimanju odgovornosti, s tim da će moći da bira više saradnika.
- U pratećem, netakmičarskom programu će ostati Međunarodna selekcija "Krugovi", pa makar i samo s dve predstave, ali vrhunskog kvaliteta, istakao je portparol.
Naredno Sterijino pozorje održaće se od 26. maja do 4. juna 2011. godine.