sreda 1. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Radovi firentinskih umetnika na Beogradskoj tvrđavi

Radovi firentinskih umetnika na Beogradskoj tvrđavi

BEOGRAD -  Izložba pod nazivom "Drugi pogled / Javni radovi", na kojoj će biti predstavljene instalacije nekoliko firentinskih umetnika, biće otvorena od 4. do 12. septembra na Beogradskoj tvrđavi.
U program izložbe uključeni su i takozvani alternativni vodiči koji će publiku voditi Beogradskom tvrđavom, a prva tura zakazana je za 4. septembar u 17.00 ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kalemgdanu, najavljeno je iz Muzeja savremene umetnosti Beogradu.
Izložbom pod nazivom "Javni radovi" u okviru projekata "Beograd: Drugi pogled" i "Autsajd" (Outside), predstavljene su instalacije osmišljene za prostor Kalemegdana, parka i tvrđave.
Instalacije su nastale namenski, kao povod za aktivnost alternativnih vodiča koji vođenjem posetilaca po Kalemegdanu dopunjuju i dovršavaju rad i time realizuju svojevrsnu interakciju s umetnicima i publikom, navodi se u saopštenju.
Autori instalacija su umetnici Mikele Dantini (Mićele Dantini), Kinkaleri, Lorenco Pecatini (Lorenzo Pežatini), Eliza Bjađini (Elisa Biagini) i Dejan Atanacković.
Tura obuhvata prostor ispred Zavoda za zaštitu spomenika, revir s topovima Vojnog muzeja, travnjak između Stambol kapije i Prirodnjačkog muzeja i biste književnika Alekse Šantića, Vojislava Ilića i Bore Stankovića.
Projekat "Beograd: Drugi pogled" posvećen je tumačenju grada kroz perspektivu marginalizovanih grupa. Realizuje se obukom, angažmanom i promocijom nove kategorije u turizmu i inkluziji, pod nazivom alternativni vodič.