sreda 1. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Pomen Marini Cvetajevoj u Jelabugi

Pomen Marini Cvetajevoj u Jelabugi

KAZANJ - U Pokrovskoj crkvi u Jelabugi služen je pomen Marini Cvetajevoj (1892-1941) a poklonici velike ruske pesnikinje su položili cveće na njen spomenik na Petropavlovskom groblju u tom gradu u ruskoj Republici Tatarstan.
Cvetajeva je pre 69 godina oduzela sebi život, podsetile su ruske agencije.
Ispunjena je molba predsednice udruženja poklonika Cvetajeve i istraživača njenih dela Čehinje Galine Vanečkove, i zemlja sa planine u Českoj kojom je nekada ruska pesnikinja volela da šeta, posuta je po njenom grobu.
Prema rečima službenice Muzeja Cvetajeve, Tatjane Vinogradove, za dan sećanja na rusku pesnikinju je u memorijalnom kompleksu otvorena nova izložba „Evakuacija pisaca i njihovih porodica. Moskva-Čistopolj-Jelabuga-Taškent" pripremljena zajedno sa moskovskim muzejom Cvetajeve.
Izložene su jedinstvene fotografije i dokumenti iz vremena Drugog svetskog rata, rekla je Vinogradova, preneo je Itar-Tas.
Uoči obeležavanja godišnjice smrti, održan je međunarodni skup uz učešće više od 60 filologa, prevodioca, muzeologa iz Rusije, Španije, Italije, Meksika, Nemačke, Češke, i u Jelabugi je uručena književna nagrada koja nosi ime ruske pesnikinje, javila je RTV „Kultura".
Agencija podseća da je avgusta 1941. godine Savez pisaca sa predsednikom Konstantinom Fedinom na čelu bio evakuisan iz Moskve u Tatarstan, deo književnika ostao u Kazanju, a 90 pisaca sa porodicama smestilo se u Čistopolju.
Sudbina je htela da za Cvetajevu ne bude mesta u tom gradiću, pa je sa sinom Georgijem pošla dalje i naselila se u Jelabugi.
Budući da nije mogla da nađe posao, bolesna i bez sredstava za izdržavanje, pesnikinja se 31. avgusta 1941. obesila.
U maloj brvnari sada se nalazi muzej, kojem je uoči dana sećanja unuka sestre Marine Cvetajeve poklonila vredne delove porodične arhive, navela je ruska državna agencija.
Cvetajeva je rođena 8. oktobra 1892. godine u Moskvi, u porodici profesora umetnosti Ivana i pijanistkinje Marije Mejn.
Pohađala je predavanja iz istorije književnosti na Sorboni, sa 16 godina je počela je da štampa stihove a 1912. godine objavljena joj je prva knjiga „Večernji album".
Posle 1922. godine u emigraciji je 17 godina živela u Berlinu, Pragu i Parizu.