sreda 1. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Histrion Promo 2010" od 2. do 4. septembra

"Histrion Promo 2010" od 2. do 4. septembra

BEOGRAD - Međunarodni festival studentskih pozorišta na romanskim jezicima - "Histrion 2010" biće održan u aprilu u Beogradu, a organizatori su odlučili da kao svojevrstan uvod prirede trodnevni program, od 2. do 4. septembra, u Institutu Servantes i Kulturnom centru "Reks".
Ovaj promotivni program, kako je danas najavljeno iz Instituta Servantes, obuhvata dva okrugla stola na temu "Studirati kroz pozorište" i "Umetnost prevođenja dramskih tekstova" i dve predstave na katalonskom jeziku, koje će izvesti studentske trupe "Korkada teatar" iz Barselone i "Pomereni teatar" iz Beograda.
U okviru diskusije "Studirati kroz pozorište", 2. septembra u Institutu Servantes učesnici će u dijalogu sa studentima i ostalim posetiocima pokušati da odgovore na neka od pitanja koja se tiču afirmacije pozorišta kao metoda nastave.
"Umetnost prevođenja dramskih tekstova" je tema drugog okruglog stola koji će biti održan u petak, 3. septembra, a razmatraće ključna pitanja za izradu prevoda jednog dramskog teksta - specifičnosti dramskog prevoda, poteškoće sa kojima se susreću prevodioci.
U okviru programa promotivne edicije "Histrion festivala", 3. septembra, u Kulturnom centru "Reks" članovi "Pomerenog teatra" izvešće predstavu "Bufali" Paua Mira u režiji Hristine Vasić, dok će se sutradan predstaviti barselonski "Korkada teatar" sa komadom "Ima li koga sa druge strane" u režiji Žuana Fuljane i Šavijea Martinesa.
"Histrion" je festival studentskog pozorišta, koji se bavi širenjem, upoznavanjem i približavanjem kultura romanskog govornog područja kulturama Balkana, te afirmacijom pozorišta kao metoda nastave i integracijom studentskih pozorišnih trupa u kulturne tokove u zemlji i regionu.
Program festivala je u pripremi, a trebalo bi da bude održan od 15. do 19. aprila sledeće godine.
Ulaz na sve najavljene programe u Institutu Servantes i "Reksu" je slobodan.