sreda 1. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Čovek u senci" Radomana Kanjevca

"Čovek u senci" Radomana Kanjevca

BEOGRAD - U Klubu - knjižaru - galeriju Glasnik predstavljena je prva prozna knjiga Radomana Kanjevca "Čovek u senci", o kojoj su pored autora govorili njen urednik Petar Arbutina i menadžer za odnose sa javnošću Gordana Milosavljević Stojanović.
Milosavljević-Stojanović je predstavljajući autora podsetila da je recenzent za njegovu prvu pesničku knjigu (1995) bio akademik Matija Bećković, koji ju je definisao kao "lirsku autobiografiju i njegovi stihovi sami sebe preporučuju" i dodao da se se "upisuje u ovu knjigu kao njen prvi prenumerant".
Usledilo je sedma knjiga poezije da bi sada "Službeni glasnik", u kolekciji "Skladište" rezervisanoj za sladokusce lepe reči i u grafičkoj opremi profesora Rastka Ćirića, štampao knjigu u kojoj su pesnikovi utisci, beleške i zapisi o književnosti, nagradama, kritičarima, vlasti, slobodi, vremenu, ljudima, narodu, zavičaju, putovanju, gradovima...
Beleške i zapisi koje je pesnik, u različitim povodima, zabeležio tokom proteklih 20 godina, prema rečima Milosavljević-Stojanović, su " ukoričena tajna" za postepeno otkrivanje i mnogima će zvučati kao su danas napisane jer se bave oblastima duha a ne materijalnom stvarnošću.
Ona je upozorila da je svet oko nas veoma izmenio tokom protekle dve decenije ali da duhovne stvari nisu i more nas iste dileme.
Arbutina je knjigu označio ako "subjektiviziranu povest jednog vremena" i priznao da mu je ova, mala po obimu, zadala puno muke da je uredi jer to su dela koja se stalno dopisuju, menajuju i nikada ne završavaju.
On je preporučio čitaocima da je drže kraj sedbe i stalno isčitavaju jer ne moraju da čitaju od pocetka već tamo gde je otvore pošto je svaki tekst ne duži od dva-tri pasusa zasebna celina. "To su mikro eseji", rekao je Arbutina i svaki je pisan sa pozicije duha a ne racija i zato se može prepoznati lik autora u svoj njegovoj kompleksnosti.
Autor se požalio da mu je najviše posla zadao odabir zapisa jer je morao imati u vidu da će ih čitati stranci koje ne poznaje i ne zna šta bi ih zanimalo.
"Ovom knjigom podvlači tanku liniju ispod svog dosadašnjeg opusa" konstatovao je Kanjevac i naglasio da će "ona možda predstavljati malo žanrovsko iznenađenje za čitaoce njegove poezije, ali da nije velika promena u odnosu na njegove ranije knjige, jer su to ipak, pre svega, zapisi jednog pesnika".
Kanjevac koji ove godine puni 50 godina, širokoj rokerskoj populaciji poznat je kao pisac stihova za muziku grupe "Galija" stvorivši, od 1988. do 1994. godine, trilogijom konceptualno osmišljenih i definisanih albuma, najupečatljiviju pojavu u našem rokenrolu kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.
Dok se bavio uređivanjem nekih popularnih radio programa po oceni radio kritike, to su bili primeri inovativnog i angažovanog radio novinarstva.