utorak 1. maj 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Miroslavu Čangaloviću mesto u Aleji zaslužnih građana

Miroslavu Čangaloviću mesto u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD - Urna s posmrtnim ostacima velikana Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Miroslava Čangalovića biće preneta u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u četvrtak, 3. maja, saopštio je nacionalni teatar.

Obred će biti obavljen u 11.30 sati, a kako se u saopštenju navodi, na taj način nacionalni teatar odužiće se Čangaloviću za njegov veliki doprinos afirmaciji srpske kulture u svetu.

Čangalović je preminuo 1. oktobra 1999. godine u Beogradu. Na njegovom operskom repertoaru bilo je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i interpretacijom.

Među najpoznatijim ostvarenjima Miroslava Čangalovića su uloge Dosifeja iz opere "Hovanščina" i Borisa Godunova iz istoimenog dela Modesta Musorgskog. Ostvario je nezaboravne uloge i u operama "Don Kihot", "Knez Igor", "Faust", "Don Karlos", "Figarova Žendiba" i drugim.

Koncertna karijera Miroslava Čangalovića trajala je više od 40 godina, a na više od 3.000 koncerata u Jugoslaviji i oko 160 širom sveta predstavljao se repertoarom od 520 kompozicija, od kojih su mnoge bile premijerno izvedena dela jugoslovenskih kompozitora.

Čangalović je rođen 18. februara 1921. godine u Glamoču (Bosna i Hercegovina). U ranoj mladosti iz rodnog mesta otišao je u Beograd, gde je od 1946. do 1954. godine učio pevanje kod operske pevačice i pedagoga Zdenke Zikove.