nedelja 1. maj 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Mitićev film "Doviđenja, kako ste?" u DŠD izdanju

Mitićev film "Doviđenja, kako ste?" u DŠD izdanju

BEOGRAD - Satirični dokumentarni film Borisa Mitića "Doviđenja, kako ste?" biće dostupan na internetu od 1. maja u specijalnom "DŠD" (Daj šta daš) izdanju, saopštila je beogradska producentska kuća "Dribbling Pictures".

"DŠD" ili "Daj-Šta-Daš" je originalan format koji podrazumeva besplatno preuzimanje ili gledanje na internetu, uz napomenu da su gledaoci kojima se film dopadne slobodni da uzvrate autoru "bilo čime čega imaju viška u životu (sira, rakije, igračaka, inspiracije, zanata, vremena i slično)", saopštili su producenti.

Autor filma Boris Mitić, čiji je prvenac "Priti Dajana" (Pretty Dyana) svojevremeno bio jedan od najpresnimavanijih filmova na Balkanu, izjavio je da je neovlašćeno preuzimanje autorskih dela neizbežno i da u odsustvu komercijalne perspektive kakvu-takvu satisfakciju još uvek može da pruži jedino kodeks gledaoca koji poštuje autorsko delo.

- Televizijsko i DVD tržište za dokumentarne filmove kod nas ne postoji, ma koliko oni bili uspešni ili popularni. Umesto da poklonim film bezobraznim televizijama, pokloniću ga narodu, pa kome se svidi može da ne vrati praznu tepsiju. Pitanje je i retoričko, čega imate viška u životu, i hipotetičko, daćete ako hoćete i ako se ikada sretnemo - naveo je Boris Mitić.

Na ovaj subverzivno-filozofski gest "Dribbling Pictures" se odlučio baš na Praznik rada, u satiričnom duhu filma.

"Doviđenja, kako ste?" oslikava, kako je naveo Mitić, jedan specifični, fajterski, inspirativni, satirični pogled na svet, kombinujući atraktivne srpske aforizme, naraciju Nebojše Glogovca i gotovo 500 "satiričnih dokumentarnih kadrova", snimljenih tokom četiri godine duž 50.000 kilometara sporednih puteva Srbije i Republike Srpske.

Film je snimljen uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Grada Beograda, u koprodukciji s televizijama ARTE, MDR, SVT i YLE, a emitovalo ga je ukupno 10 evropskih televizijskih kanala.

Film je obišao više od 80 festivala na svih pet kontinenata, osvojivši 11 nagrada.

Boris Mitić trenutno priprema snimanje novog dokumentarca čija će tema, kako je autor ranije najavio, biti Ništa.