nedelja 1. maj 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Božidar Đurović: Probe i predstave su najvažnije

Božidar Đurović: Probe i predstave su najvažnije

BEOGRAD - Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović izjavio je da uprava nacionalnog teatra "nema zadatak samo da troši državne pare", već mora i svojim umećem da doprinese da predstave budu dobro opremljene i da produkcija ne trpi zbog opšte ekonomske krize. On je obrazložio da je "politika Narodnog pozorišta da su probe i predstave najvažnije, a sve ostalo može da sačeka".

- Problema ima, novca bi nam trebalo više, ali u svemu postoji hijerarhija, pa i u trošenju novca. Ova kalendarska godina počela nam je veoma dobro - ocenio je Đurović i podsetio na dramske premijere "Heda Gabler" i "Mali bračni zločini" i na veliku opersku premijeru "Zaljubljen u tri narandže", koju je Đurović režirao zajedno sa slavnim gostom Jiržijem Menclom.

Za 19. maj najavio je baletsku premijeru na kojoj će prvi put u NP biti integralno izvedena "Bajadera".

- Za nas je poseban događaj što je koreograf poznata svetska balerina Gabrijela Komleva, koja dolazi iz Mariinskog teatra iz Sankt Petersburga - istakao je Đurović.

Upravnik je kazao da su te predstave opere i baleta "vrlo skupe u ekonomskom smislu, ali u umetničkom - isplative".

- Uloženi novac se kada je reč o ovoj operi isplatio, a od predstojećeg baleta očekujemo zaista veliki uspeh. Pokušaćemo da doprinesemo iz sopstvenih prihoda i potom iz donacija - dodao je on.

Prema njegovim rečima, uprava kuće nema zadatak samo da troši državne pare i novac Ministarstva kulture namenjen Narodnom pozorištu, već mora i svojim umećem da doprinese da predstave budu odlično opremljene i da produkcija ne trpi.

U teatru koji godišnje izvede 10 do 12 novih predstava, do kraja sezone u planu su još premijera drame "Misis Tolstoj" i premijerna obnova opere "Atila". Sledi koprodukcija sa Gradom teatrom Budva.

Povodom 25 godina tog festivala, Vida Ognjenović ponovo režira svoju dramu "Kanjoš Macedonović", koja je u prvoj verziji bila jedna od najuspešnijih produkcija Grada teatra. Premijera će biti 8. jula u Budvi, a prvih dana oktobra i na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Đurović je podsetio da su već počele probe za dramu "Zli dusi", po Dostojevskom u režji Tanje Mandić Rigonat.

- Verujem da ćemo je završiti do kraja sezone, ali je premijera predviđena 12. septembra, za otvaranje sledeće pozorišne sezone, a posebna je radost što ćemo tom predstavom otvoriti renoviranu scenu "Raša Plaović". U konceptu aktuelne uprave predviđena je fazna rekonstrukcija Narodnog pozorišta. Plan je da se kompletno završi u naredne dve godine, a da se pritom ne izgubi ni jedna proba, niti predstava - najavio je Đurović.

On je objasnio da se svi značajni poslovi rade tokom leta, a tokom sezone se priprema valjana dokumentacija.

- Do sada je urađena hidroizolacija krova, zamenjeni su krovni prozori i rashladne kule, privodi se kraju čišćenje ventilacionih kanala u dužini od blizu tri kilometra, te će u zgradi od 18.000 kvadratnih metara čak 13.500 biti klimatizovano. Centralna investicija u ovoj godini je renoviranje scene "Raša Plaović". "Dobićemo moderniju i funkcionalniju scenu i znatno udobnija sedišta, a sala će imati 288 mesta - istakao je Đurović, podsetivši da je u međuvremenu sređen i prostor Muzeja Narodnog pozorišta.

- Sve to ne bismo postigli novcem koji smo dobili od države, iako su to ozbiljne pare. Okupljamo oko Narodnog pozorišta one koji mogu pomoći ne samo novcem, nego i znanjem - rekao je upravnik.

On je istakao da su puno pomogli arhitekte Milan Pališaški i Slobodan Drinjaković koji su donirali projekte, kao i Saobraćajni institut CIP koji donatorski pomaže u realizaciji arhitektonskih planova i vrši valjan nadzor.

Na pitanje da li se izbor novog ministra kulture odrazio na odnose Narodnog pozorišta i Ministarstva kultre, Đurović je odgovorio da nije primetio promenu.

- Od kada sam upravnik trudio sam se da veoma retko zovem Ministarstvo i veoma se retko viđam sa ministrima, osim na premijerama - kazao je Đurović, dodajući da je glavni razlog to što svi imaju previše obaveza.

Prema njegovim rečima, Narodno pozorište je ozbiljno finansirana kuća od države.

- Zato se trudimo da svaki papir iz kuće ode na vreme prema Ministarstvu. Sa kompletnim Ministarstvom kulture poslednje dve godine imam zaista odličnu saradnju - rekao je Đurović.

On je dodao da je pozorište mesto koje rado posećuju aktuelni ministar kulture, državna sekretarka i ljudi iz Ministarstva.

- Često su na našim predstavama, shodno svojim obavezama i nemam osećaj da se bilo šta u komunikaciji promenilo - zaključio je Đurović.

Komentari

Samo nastavite Djurovicu da proterujete talenat ne vaseg vec Narodnog Pozorista i na dobrom ste putu...samo vama poznatom.