ponedeljak 1. april 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Festival igre u Beogradu

Festival igre u Beogradu

BEOGRAD - April je već jednu deceniju mesec igre u Beogradu zahvaljujući Beogradskom festivalu igre (BFI) koji okuplja najbolje plesne trupe evropske i svetske plesne scene.

Prema rečima osnivača BFI Aje Jung, sve je spremno za jubilarni festival koji će se se održati od 5. do 19. aprila, na kome će ljubitelji igre, kojih je sve više, videti izvođenja velikih i značajnih svetskih plesnih kompanija od kojih su neke prvi put na BFI a neke već dobro poznate beogradskoj publici.

"Sve je spremno za festival osim što je još uvek neizvesna podrška ministarstva kulture i grada a upravo je ona presudna da Beograđani gledaju ovakve plesne produkcije po nekoliko puta nižim cenama nego što oni igraju na svojim matičnim scenama ili na gostovanjima u svetu", izjavila je Tanjugu Jung.

Ona je dodala da je podrška Delegacije Evropske unije u Srbiji veoma značajna na promociji BFI jer oni nemaju budžet za programe.
"Hteli smo da naš festival bude vidljiviji u regionu, oni su veoma mnogo uradili na promociji u Sloveniji, Austriji", kazala je Jung.

Prvi gosti Beograda su Kanađani, oni stižu u četvrtak, 4.aprila a već sutradan publika u Sava centru imaće retku privilegiju da ih gleda na otvaranju 10.BFI. Balet džez Montreal izvešće plesnu predstavu u trendu jer su koreografi sa Istoka, iz Kine, koji dolaze i osvajaju Zapad i Ameriku, trend u svetu. Kanađani će izvesti dve koreografije Kajetano Sato, Ven Vei Vanga i beogardskoj publici već poznate igračice i koreografkinje Anabel Lopez Očoa.

Na 10.BFI nastupiće Bečki državni balet, švedski Kulberg balet, Danski plesni teatar, Balet Preljokaž, MaggioDanza, Pekinški plesni teatar, Kompanija Niva Šenfilda, trupe Alias, Peeping Tom, Ultima Vez.
O tome kako je uspela da održi festival deset godina uprkos ekonomskoj krizi u zemlji i svetu, da stalno raste kvalitet produkcija i brojnost publike, osnivač i direktor BFI Jung je kazala da je to zahvaljujući posvećeničkom radu, potreban je veliki entuzijazam i rad, a samo na pripremi jubilarnog 10.BFI radili su godinu i po svakodnevno.

"Izazov je da svake godine festival bude veći, sadržajniji, bolji, da se dovedu sve produkcije koje su aktuelne, relevantne u svetu baš u tom trenutku i da se predvide mnoge od njih, da me je neko na početku pitao da li će festival 'dogurati' do desete godine, ne bi verovala, baš kao što je gotovo nemoguća misija svaki od festivala i svaka produkcija, na početku deluju neostvarljivo a onda upornim radom i sinergijom mora da se ostvari", izjavila je Jung.

Program 10.BFI je ostao veran tradiciji festivala, to je koncept koji uspešno meša i brani boje onoga što je igra koja naginje klasici i hrabre produkcije koje su činile BFI drugačijim, pomerale ga unapred.

Estetiku klasične igre prezentovaće Balet bečke državne opere koji prvi put gostuje u Srbiji a one "hrabre" belgijska trupa Ultima Vez koja takođe prvi put dolazi.

Jung smatra da se svetska scena umetničke igre stalno menja, igra se razvija stalnim pomeranjem igrača koji ni seznu ne uspevaju da sklope u jednoj trupi, otvoreniji su prema novim izazovima, idu za koreografima produkcijama i trupama.