ponedeljak 1. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba o Joko Ono, Lenonu i Titu

Izložba o Joko Ono, Lenonu i Titu

NOVI SAD - Izložba "Joko Ono-Džon Lenon-Tito - jedna konceptualna akcija" biće otvorena 4. marta na Novosadskom sajmu, saopštili su danas organizatori.

 Izložba je zasnovana na akciji "Žirovi" (Acorns) Joko Ono (Yoko) i Džona Lenona (John Lennon) iz 1968. godine. Dvoje svetski poznatih umetnika nakon venčanja zasadili su dva žira u dvorištu katedrale u Koventriju, u Velikoj Britaniji, i istovremeno poslali plodove hrasta na adrese 50 odabranih svetskih lidera, među kojima je bio i Josip Broz Tito, sa molbom da ih zasade u ime mira.

Tadašnji predsednik SFRJ ideju je podržao, pa je žirove zasadio u okolini svoje rezidencije, tako da danas u memorijalnom parku kod Kuće cveća u Beogradu postoje dva ponosna četrdesetogodišnja hrasta, navodi se u saopštenju za javnost. Dodaje se da će na izložbi biti predstavqena dokumentacija o beogradskom delu projekta, crteži "Žirovi 100" kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije.

 U postavci će takođe biti predstavljene umetničke ličnosti Joko Ono i Džona Lenona i fotografije koje je snimio Josip Broz. U centralnom delu postavke je fotografija Joko Ono i Lenona pri sadnji žirova, zatim celokupna dokumentacija o pošiljki Titu iz Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Jugoslavije, kao i faksimili ostalih pošiljki upućenih na adrese znamenitih ljudi.