Glas Javnosti

Ovako su izgledali poslednji sati Adolfa Hitlera: Na današnji dan 1945. sam je sebi presudio

Život
Autor: Glas javnosti

Bivši Hitlerov lični pilot, general-pukovnik policije Hans Baur pred Narodnim komesarijatom unutrašnjih poslova detaljno je svedočio o poslednjim satima Adolfa Hitlera, fašističkog vođe koga je poslednji put video u bunkeru u Berlinu. Dokument se čuva u odeljenju Federalne službe bezbednosti za Novgorodsku oblast.

Kako je zapisano tokom njegovog ispitivanja, do samog kraja aprila 1945. godine Hitlerovo uže okruženje, koje se nalazilo pored njega u bunkeru kancelarije Rajha u Berlinu, nije znalo za Firerove konačne namere.

- Tek 30. aprila, popodne, pozvao me je zajedno sa mojim ađutantom, pukovnikom Becom. Hitler me je dočekao u hodniku i odveo u svoju sobu. Rukovao se sa mnom i rekao: "Baure, želim da se oprostim od tebe, želim da ti se zahvalim za sve godine službe" - prisetio se bivši pilot.

- Bio je veoma star i iscrpljen. Ruke su mu drhtale, bilo mi je jasno da je doneo konačnu odluku o samoubistvu - rekao je.

Hitler mu je rekao da želi da mu pokloni svoju omiljenu sliku za uspomenu – portret kralja Fridriha Velikog od Rembranta koji je visio u njegovoj sobi. Baur je pokušao da odvrati Hitlera od samoubistva, "jer će se tada sve raspasti za nekoliko sati".

- Moji vojnici ne mogu i ne žele više da se drže. Ne mogu više - odgovorio je Hitler.

Dalje je rekao da su "Rusi na Potsdamer Placu" i da bi mogli da ga uhvate živog, navodno koristeći gas za uspavljivanje. 



Hitler je izvršio samoubistvo sa svojom ljubavnicom Evom Braun (prema nekim istorijskim podacima, venčali su se poslednjih dana života) sa kojom je bio u vezi od 1932. godine. 

Adolf Hitler je zagrizao ampulu cijanida i pucao sebi u glavu, dok je Eva popila samo otrov. Njihova tela nekoliko minuta kasnije iznesena su u dvorište Rajhstaga polivena su sa 200 litara benzina i spaljena.
Adolf Hitler samoubistvo

Baur je na saslušanju potvrdio da je lično naredio da se spale njihovi leševi, jer se plašio da će biti obešeni radi pokazivanja, pošto su italijanski partizani prethodno obesili leš lidera fašističke Italije Benita Musolinija.

Baur je otišao da uništi papire i pripremao se da napusti kancelariju Rajha. Par sati nakon razgovora, spakovavši stvari, vratio se u bunker da uzme obećani portret.

- Predsoblje privatnih soba bilo je jako zadimljeno. Nekoliko stražara je uzbuđeno trčalo gore-dole. Pitao sam da li je sve gotovo. Rekli su da jeste.

- Gde je leš? - upitao sam, a odgovor je bio da je u bašti carske kancelarije.

Baur je pokušao da se seti u koje vreme se sve dogodilo.
- Kada sam se oprostio od Hitlera, bilo je 18-19 časova - rekao je. 
Pojedini autori, međutim, tvrdili su da su Adolf i Eva Hitler lažirali smrt tako što su pobegli iz tajnog tunela i sa transportnim avionom "junkers 52 otišli u Argentinu i da je Hitler tamo živeo do 1962. godine te da je sa Evom dobio dve ćerke.
Džerard Vilijams i Sajmon Dansten u knjizi Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera navode:
- U podne 12. februara 1962, sedamdesetdvogodišnji Hitler se srušio dok su mu njegova dva staratelja pomagala da ode u kupatilo. Tri sata kasnije, imao je šlog koji mu je paralizovao levu stranu tela. Posle nemirne noći, diktator je skliznuo u komu. Sutradan, 13. februara 1962, u 15 sati dr Leman se uverio da više nema niti jednog znaka života."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR