petak 30. decembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Odbrana sudije Jakšića nudi jemstvo za ukidanje pritvora

Odbrana sudije Jakšića nudi jemstvo za ukidanje pritvora

Advokati uhapšenog sudije Blagoja Jakšića predložili su Specijalnom sudu jemstvo da mu se ukine tromesečni pritvor

BEOGRAD - Advokati bivšeg člana Visokog saveta sudstva sudije Blagoja Jakšića, optuženog za korupciju, podneli su Specijalnom sudu u Beogradu predlog da se uz jemstvo Jakšiću ukine pritvor, rekla je portparol suda Maja Kovačević.
 
Ona nije mogla da precizira koliki iznos odnosno vrednost stvari Jakšićeva odbrana nudi kao jemstvo da će se odazivati na pozive suda i da neće pobeći pošto mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, pošto o tom zathevu nije još odlučeno.
 
Jakšić je u pritvoru već tri meseca, pošto je uhapšen 23. seprembra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Jakšića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i sa saradnicima pribavio protivpravnu korist od 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom je, pored Jakšića, obuhvaćeno još pet optuženih.

U optužnici se navodi da su okrivljeni Ljubomir Biševac i Milorad Laketić, direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice, zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora od 324 kvadratnih metara u centru Kosovske Mitrovice, koji je vlasništvo ovog društvenog preduzeća.

To su uradili bez odluke upravnog odbora oštećenog preduzeća, pa čak i bez definisane kupoprodajne cene u ugovoru, navodi se u optužnici.

Okrivljenom Jakšiću se stavlja na teret da je, u svojstvu predsednika Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige Suda izvrši overa fiktivnog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti između DTP "Luh", kao prodavca, i Biševca kao kupca.

Na optužnici su se našli i referenti overe u ovom sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović koji su njegov nalog izvršili.

Biševac je, potom, pomenutu nepokretnost prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za 20.040.000 dinara i na taj način sebi pribavio imovinsku korist u tom iznosu, a naneo štetu DTP "Luh".

Okrivljeni Božović se tereti da je pružio pomoć učiniocu krivičnog dela, odnosno Jakšiću, tako što je kao sekretar Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici iz knjige overa, koja se nalazila u arhivi Suda, nekoliko dana pre pokretanja istrage istrgao više stranica, među kojima je bila i ona na kojoj je izvršena overa pomenutog fiktivnog ugovora, a u cilju prikrivanja nezakonite overe.

Jakšić je do hapšenja radio kao sudija prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet, kao član iz reda sudija došao je u martu ove godine, pošto je izabran na neposrednim sudijskim izborima.