utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Svedoci govorili o mučenju muslimana u Zvorniku

Svedoci govorili o mučenju muslimana u Zvorniku

BEOGRAD- Trojica zaštićenih svedoka ispričali su danas na suđenju za ratne zločine "Zvornik tri", kako su srpske paravojne formacije mučile i zlostavljale muslimanske civile iz zvorničkih sela koji su bili zarobljeni u Domu kulture "Čelopek".

Zaštićeni svedok sa oznakom "tri" rekao je na suđenju Darku Jankoviću, Saši Ćilerdžiću i Goranu Saviću, optuženima za ratni zločin nad muslimanima u Zvorniku, da ih je na Bajram, 11. juna 1992, grupa vojnika, među kojima je bio i optuženi Janković zvani Pufta, tukla, maltretirala, terala na seksualne odnose i ubijala.

- Posle tuče koja je trajala oko dva sata, 'Pufta' i 'Repić' (pokojni Duško Vučković) naredili su očevima i sinovima da se popnu na binu, skinu odeću i vrše seksualne odnose", rekao je taj svedok.

On je ispričao kako se "Pufta" tada ponašao kao da je pijan ili drogiran, i kako je stalno urlao.

Svedok sa oznakom "jedan" ispričao je kako je "Pufta" ubio jednog zarobljenika, a drugog zaklao. "Pufta" je jednom zarobljeniku odsekao uvo, dvojici po jedan prst, dvojici je polomio ruke, a nekima je nožem "crtao" krst na čelu, dodao je taj svedok.

Svedoci su ispričali da su zarobljenike vojnici tukli palicama, puškama, pendrecima, lancima, i kako su primoravani da organizuju boks-mečeve i tuče.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine tereti Jankovića, Ćilerdžića i Savića da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice "Pivarski" u okviru Teritorijane odbrane Zvornika, od maja do jula 1992, ubili najmanje 14 civila, psihički i fizički ih mučili, zlostavljali i nečovečno prema njima postupali u Domu kulture "Čelopek", na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" i u fabrici "Ciglana".