utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Predmet Braća Bitići vraćen na ponovno suđenje

Predmet Braća Bitići vraćen na ponovno suđenje

BEOGRAD - Veće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je presude Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje u predmetu Braća Bitići, saopštilo je danas Tužilaštvo za ratne zločine.

Apelacioni sud je na javnoj sednici veća održanoj 1. novembra 2010. godine u prisustvu zamenika Tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića, doneo rešenje kojim je uvažena žalba tužioca za ratne zločine na presudu u ovom predmetu. Kako je obrazloženo, Apelacioni sud ocenio je žalbu tužioca osnovanom jer "presuda nema razloga o odlučnim činjenicama i činjenično stanje nije potpuno utvrđeno".

Sreten Popović i Miloš Stojanović su prvostepenom presudom od 22. septembra 2009. godine oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija u Petrovom selu 1999. godine. Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 18. decembra 2009. godine žalbu tadašnjem Vrhovnom sudu Srbije na presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u predmetu "Braća Bitići" zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.