utorak 30. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Obradović: Predmet Svetlane Ražnatović obiman

Obradović: Predmet Svetlane Ražnatović obiman

BEOGRAD - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović, koji je bio načelnik beogradskog SUP-a u vreme "Sablje", kaže da i danas stoji iza kolega koji su protiv nje na osnovu prikupljenih dokaza napisali krivičnu prijavu, kao i da se i dalje radi na tom predmetu.

Obradović je u emisiji "Kažiprst" TV B92 rekao da optužnica nije podignuta, ali da to što istraga traje, govori o obimnosti predmeta i da i dan-danas bezrezervno stoji iza kolega koji su napisali tu krivičnu prijavu. On se osvrnuo i na dva meseca koja je sam proveo u zatvoru pod optužbom da je bilo zloupotreba u ispitivanju članova Makine grupe, posle čega je tužilaštvo u nedostatku dokaza odustalo od tog procesa.

Obradović tvrdi da u srpskim zatvorima nema torture i da je broj prekoračenja ovlašćenja mnogo manji nego što se govori, a da Uprava sankcioniše takvo ponašanje, podsetivši da je u Okružnom zatvoru u Leskovcu suspendovano 11 pripadnika službe obezbeđenja.

Obradović je rekao da je pri kraju izgradnja zatvora u Padinskoj Skeli kapaciteta za 450 do 500 osoba, koja će doprineti rasterećenosti, da je u Medveđi predviđen zatvor za 500 lica i da će naredne godine biti izgrađeni novi zatvori u Kragujevcu i Pančevu.

On je istakao da se odustalo od inicijative da se u Požegi od kasarne napravi zatvor i da se razmišlja o izgradnji novog KPZ u dogledno vreme i u Novom Pazaru. Obradović je istakao da je zaslugom nadležnih službi otkriven detonirajući štapin u zatvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu kod bivšeg komandanta Crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije, navodeći da je prioritet bezbednost i da ne postoji zakonski osnov da se Legiji zabrani pisanje knjiga, kao i da nema privilegija u zatvorima.

Obradović je rekao da se nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović i bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije Rade Marković nalaze u zatvoru u Požarevcu i da su odvojeni, jer Marković nije u posebnom odeljenju zato što mu nije suđeno zbog organizovanog kriminala.

Obradović je rekao da je Zvezdan Terzić prebačen na VMA, gde se i sada, uz prisustvo obezbeđenja pripadnika Okružnog zatvora u Beogradu nalazi, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja koje je zahtevalo specijalistički pregled i da su potom lekari VMA predložili da on bude hospitalizovan.

Obradović je rekao da korupcije ima i u zatvorima i da je uglavnom reč o unošenju mobilnih telefona i nastojanjima da se zatvorenicima omoguće neke privilegije, a da je neuzimanje hrane u većini slučajeva neopravdano i da su takve obustave brzo prestajale.