petak 30. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Oružani incident blizu granice Makedonije prema Kosmetu

Oružani incident blizu granice Makedonije prema Kosmetu

KAČANIK/SKOPLJE - Sedam ljudi osumnjičenih za trgovinu oružjem uhapšeno u selu Belogracu, u blizini Kačanika, na jugu Kosova, posle incidenta u kojem je u blizini Blaca, na graničnom prelazu prema Makedoniji, došlo do pucnjave između policije i grupe kosovskih Albanaca i zaplene veće količine oružja.

Kosovska policija i Kfor su kontrolom dve kuće u Begrancu pronašli određenu količinu oružja i vojne uniforme, smeštene u plastičnom buretu, zatim pištolje, šest kutija sa inicijalnim kapislama, jednu automatsku pušku, šest granata za minobacač i žice za detonaciju.

U zaplenjenoj opremi bilo je i uniformi "Oslobodilačke vojske Kosova", blokovi i priznanice sa natpisom "Fond istrajnost", pečati, i ostalo, prenela je prištinska štampa.

Nije poznat identitet uhapšenih. Nagađa se da je kontroli u Begrancu prethodila kontrola vozila u selu Paldenica, blizu Đeneral Jankovića, kada je policija pronašla 360 metaka.

U kosovskoj policiji, međutim, nisu mogli da potvrde da li su hapšenja i zaplena povezani sa oružanim incidentom u Blacu, gde je makedonska policija zaplenila veliku količinu oružja posle obračuna sa uniformisanim ljudima na granici Makedonije.

Makedonska policija je tragala za oružjem uskladištenim na planini Skopska Crna gora. U toj akciji policija se sukobila sa sa 12-članom grupom, a u napadu je jedna osoba povređena.

Reč je o oružanoj grupi koja je pokušala da prošvercuje oružje u Makedoniju, preneli su tamošnji mediji.

U akciji je ranjen Avni Rustemi, rođen u Prištini, koji je, zajedno sa još jednim članom grupe, Selmanom Curijem, takođe sa Kosova, uspeo da pobegne policiji i pređe na kosovsku teritoriju.

Rustemi i Curi su na internet sajtovima označeni kao pripadnici ekstremističkih organizacija.

U akciji policije otkrivena je veća količina oružja, koje je bilo raspoređeno u četiri bunkera na tri kilometra od mesta Blace, a zaplenjeno je teško naoružanje, uključujući mitraljeze, granate i protivtenkovske mine, kao i izvesna količina plastičnog eksploziva i detonatora.
Policija je pronašla i veliku količinu municije različitog kalibra.