nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Dragiše Binića

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Dragiše Binića

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu pokrenuo je istragu protiv bivšeg direktora Fudbalskog kluba Obilić Dragiše Binića i nekadašnjeg sportskog direktora tog kluba Jovana Dimitrijevića, u okviru krivičnog postupka koji se vodi protiv folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, izjavila je portparol suda Dušica Ristić.

Prema njenim rečima, Binića i Dimitrijevića saslušao je istražni sudija po zahtevu tužilaštva, a potom je doneo rešenje o proširenju istrage koje ih tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Binić i Dimitrijević se terete da su umešani u nezakonitu prodaju fudbalera Milana Obradovića moskovskoj "Lokomotivi" za tri miliona dolara, a da ništa od tih sredstava nije uplaćeno na račun kluba.

Sumnja se da su tako postupali po nalozima vlasnice FK Obilić Ražnatovićeve i da su kao odgovorna lica u klubu zaključili ugovor 2. jula 2001. u Moskvi s predstavnicima moskovskog kluba o prodaji Obradovića.

Milion dolara je, prema sumnjama tužilaštva, uplaćeno na račun privatnog preduzeća u Bijeljini, a zatim predat vlasnici kluba na ruke.

Ostatak je išao preko više privatnih računa u Belgiji - Briselu, Letoniji -Rigi, Španiji - Marbelji i Palma de Majorki, u Švajcarskoj -Ženevi i Luganu i u SAD - Njujorku.

Ražnatovićeva i njena Lidija Veličković sumnjiče se za nezakonitu prodaju deset fudbalera, među kojima je i Obradović. Sestre se terete da su zloupotrebom položaja, prilikom prodaje ovih igrača, stekle 235.507.689 dinara (4.100.000 nemačkih maraka i 3.480.000 dolara), odnosno 11 miliona evra.

- Proširenje istrage protiv Binića i Dimitrijevića bilo je neophodno u cilju kompletiranja i zaokruživanja postupka istrage, rekao je tada portparol tužilaštva Tomo Zorić.

On je istakao da će odluka u predmetu protiv Ražnatovićeve biti doneta u najskorije vreme i napomenuo da je u tom slučaju više urađeno u proteklih sedam meseci, nego za prethodnih sedam godina, koliko traje istraga.