nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Tihomir Purda povezan sa ubistvima vojnika JNA

Tihomir Purda povezan sa ubistvima vojnika JNA

BEOGRAD - Istražni sudija Veća za ratne zločine saslušao je Sanju Samardžić, sestru vojnika Bobana Gačića, u vezi sa saznanjem koje porodica ima o njegovoj smrti u Vukovaru novembra 1991. godine, sa kojom se dovodi u vezu i nedavno uhapšeni bivši hrvatski vojnik Tihomir Purda.

Samardžić je rekla da je porodica iz medija saznala 10. januara da se Purda i još trojica hrvatskih vojnika povezuju sa smrću Gačića i još nekoliko vojnika JNA.

To im je, kako je rekla, dalo tračak nade da će biti neke pravednosti u sprovođenju postupaka protiv Hrvata osumnjičenih za ratne zločine.

- Roditelji su veoma teško reagovali na vest o hapšenju Purde - naglasila je Samardžićeva i objasnila da je najteže to što mi za sve te stvari saznajemo iz medija.

- Niko nam iz vlasti, državnih i vojnih organa nije dao izveštaj o pogibiji - precizirala je Samardžićeva.

Gačić je ranjen istog dana kad je došao na vukovarsko ratište, 5. novembra 1991.godine, u napadu na pripadnike JNA grupe hrvatskih vojnika, među kojima je, prema istražiteljima, bio i Purda.

Purda, Petar Janjić Tromblon i Danko Maslov osumnjičeni su za ubistvo tog dana najmanje dvojice od osam vojnika JNA u Borovu naselju kod Vukovara.

Gačićevo telo pronađeno je u dvorištu bolnice, među telima ostalih ubijenih, a sahranjen je 5. decembra 1991. godine.

Prema saznanjima do kojih je došla Gačićeva porodica, on je, posle ranjavanja kada su ga zarobili hrvatski vojnici i prebacili u vukovarsku bolnicu u njoj umro, zbog nesavesnog lečenja lekara, navodno od gasne gangrene na ranjenoj nozi.

U obaveštenju JNA o njegovoj smrti, koje je porodica dobila dan uoči sahrane, stajalo je da je uzrok smrti prostrelna rana grudnog koša.

Kako napominje Samardžićeva, porodica Gačić želi da sazna istinu - da li je Boban poginuo u napadu hrvatskih vojnika, ubijen posle ranjavanja ili je žrtva nesavesnog postupanja lekara u vukovarskoj bolnici.