ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Optužnica protiv Šarančića do kraja sedmice

Optužnica protiv Šarančića do kraja sedmice

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo bi do četvrtka, 2. decembra, da odluči da li će podići optužnicu protiv bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića i trojice njegovih saradnika, koji se sumnjiče da su neleganim javnim nabavkama oštetili budžet Srbije za više od 1, 2 miliona evra.

Šarančiću, Zoranu Miličeviću, Miloradu Čelebiću i Dragoslavu Pejčiću 2. decembra ističe šestomesečni pritvor, do kada bi tužilaštvo, shodno zakonu, moralo da podigne optužnicu ili da nastavi istragu, a njih pusti da se brane sa slobode. Šarančić i njegovi saradnici uhapšeni su početkom juna, a 3. septembra im je Apelacioni sud u Beogradu produžio pritvor za tri meseca zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će u toku istrage uticati na svedoke ili sakrivati i prepravljati dokaze, kao i jer je za krivično delo za koje se terete zaprećena kazna od preko 10 godina zatvora.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu vodi istragu protiv Šarančića i njegovih saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet Srbije za više od milion i 240.000 evra. Na teret im se stavlja sporna nabavka šest dizel električnih lokomotiva od slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji.

Oni su osumnjičeni da su ostvarili imovinsku korist nezakonitim sprovođenjem postupka javne nabavke lokomotiva i elektromotornih vozila i uvođenjem u posao posredničkih firmi, među kojima se pojavljuju i strana pravna lica.