četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Sud još bez odluke o Lauševiću

Sud još bez odluke o Lauševiću

BEOGRAD, NJUJORK - Sud u Njujorku odložio je juče donošenje odluke o zahtevu srpskog glumca Žarka Lauševića za njegov dalji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama do odgovora vlasti u toj zemlji, izjavio je Lauševićev advokat Timoti Grifin.

Vlasti SAD treba sudu da dostave određenu dokementaciju neophodnu za odlučivanje o ovom slučaju, precizirao je advokat Grifin i dodao da bi sledeće ročište, koje će naknadno biti zakazano, trebalo da se održi najkasnije do oktobra.
Grifin je izrazio očekivanje da će sud doneti pozitivnu odluku u vezi sa Lauševićevim zahtevom.

Sud treba da donese odluku da li će i pod kojim uslovima dozvoliti Lauševiću boravak u SAD, a do sada je održao više ročišta na kojima je razmatrao pomenuti zahtev.
Laušević je 2. jula 2009. uhapšen u Njujorku, jer nije imao američke boravišne papire, a 14. septembra je pušten iz emigracionog pritvora na slobodu, uz kauciju od 10.000 dolara, kao garanciju da će se pojaviti pred sudom na narednom ročištu koje je bilo zakazano za februar.
Poznati glumac je, posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, 2001. pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kome su 1994. stradala dva mladića, ali je u Srbiji "slobodan čovek".

Vrhovni kasacioni sud Srbije treba da odluči o zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji je podneo bivši republički tužilac Slobodan Radovanović povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora.
Radovanović smatra da je došlo do povrede zakona jer je Lauševiću drastično povećana kazna, sa četiri na 13 godina zatvora, kao i da mu je povređeno pravo na odbranu, jer nekadašnji savezni državni tužilac nikada nije odlučio o njegovom zahtevu za zaštitu zakonitosti, pošto je u to vreme bio blokiran rad saveznih pravosudnih organa.
Treći opštinski sud u Beogradu je usvojio Radovanovićev zahtev za odlaganje izvršenja zatvorske kazne Lauševiću, pa je istovremeno povukao i poternicu koja je za njim bila raspisana.
Sredinom novembra 2009, Vrhovni sud Srbije je odlučio da Okružni sud u Beogradu - sada Viši sud, kao stvarno i mesno nadležan, postupa po zahtevu za vanredno ublažavanje kazne, koji je podneo Lauševićev branilac.

Laušević je u pritvoru, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine, pa mu je, prema važećoj presudi, ostalo da odsluži još osam i po godina.
Glumac je, u noći između 30. i 31. jula 1993, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.
U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.