četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Petrović: Grković i Puzigaća vodili napadače na Francuze

Petrović: Grković i Puzigaća vodili napadače na Francuze

BEOGRAD - Navijač Partizana Stepa Petrović, jedan od četrnaestorice optuženih za teško ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, rekao je juče na suđenju pred Višim sudom u Beogradu da su optuženi Ivan Grković i Dejan Puzigaća organizovali napad na Francuze u centru Beograda.

"Postojala je informacija da su u obližnjem hostelu Francuzi i postojao je plan da ih mi napadnemo. Puzigaća je delio baklje i palice navijačima u Terazijskom parku. On i Grković su išli u navijačku izvidnicu da vide kako da ih napadnu na Obilićevom vencu", rekao je Petrović iznoseći odbranu.

Petrović je kazao da su iz parka krenule dve grupe: u jednoj je bio on sa Dejanom Stankovićem Džeksonom i Puzigaćom i ta grupa je išla sa gornje strane uz Knez Mihailovu ulicu, a druga grupa na čelu sa Grkovićem kretala se kao Obilićevom vencu sa donje strane.

"Kada smo došli jedan dečko je napao francuskog navijača bakljom. Palio mu je kosu. Izašli su i ovi sa donje strane sa palicama.
Francuzi su počeli da beže, ali su dvojica oborena. I ja sam jednog šutnuo. To je bio Filip Mori", naveo je optuženi.
Prema njegovim rečima, Tatona su tukli bejzbol palicama.
Odatle je, kako je naveo, otišao ka Knez Mihajlovoj ulici, pa na stadion gde mu je Puzigaća ispričao da je jedan navijač pao sa ograde i da je povređen, a kako je dodao, to je video i Grković.

"Nisam bio svestan svojih postupaka. Mi smo hteli da ih napadnemo i oduzmemo transparente. Bris Taton se našao u sendviču između dve grupe navijača. Žao mi je što je izgubio život. Da sam znao ne bih došao. Grkovića je izmanipulisao Puzigaća, a Grković je sve ostale", rekao je optuženi.
Petrović je sudskom veću kazao kako se boji da kaže imena onih koji su učestvovali u tuči jer se plaši za svoj život i da ne "završi u kontejneru".
"Moj život je ugrožen. Plašim se za svoju bezbednost", rekao je Petrović.

Optuženi Grković je negirao navode Petrovića da je bio organizator napada, kao i ostali optuženi, navodeći da Petrović laže.

Odbranu je izneo i optuženi Bojan Matijević koji je rekao da je čuo da će na Obilićevom vencu biti tuča i da je video kako trojica jednog dečka koji je ležao na zemlji udaraju rukama i nogama po leđima i stomaku i govorio: "Pliz, stop".
"Ja sam mislio da će biti normalna tuča, a ne kako je ispalo", rekao je optuženi negirajući svoj iskaz koji je dao u policiji a u kom je, između ostalog, naveo da su na licu mesta i u tuči učestvovali optuženi Grković, Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Branimir Četnik i Dragan Tomasović.
Bris Taton brutalno je prebijen 17. septembra prošle godine u centru Beograda. Optuženima se na teret stavlja teško ubistvo.
Suđenje se nastavlja danas kada će odbranu izneti preostala dvojica optuženih.
Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća su u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.