četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mafalani: Nisam bio na parkingu Nacionala

Mafalani: Nisam bio na parkingu Nacionala

ZAGREB - Trećeoptuženi za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, Amir Mafalani, negirao je pred Županijskim sudom u Zagrebu tvrdnje zaštićenog svedoka da je dan pre ubistva bio na mestu zločina, javlja agencija Hina.

Zaštićeni svedok broj tri je na prepoznavanju u policiji trećeoptuženog Amira Mafalanija i prvooptuženog Roberta Matanića prepoznala kao osobe koje je videla na parkiralištu Nacionala gde je u podmetnutoj eksploziji ubijen Pukanić.

Mafalani je juče, međutim, tvrdio da je to neistina i da to nije bio on jer je tih dana bio sav natečen zbog upaljenog zuba. On je takođe rekao da je na dan atentata bio u privatnoj zubarskoj ordinaciji u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, o čemu postoji medicinska dokumentacija.
On je kazao i da mu je upala trajala nekoliko dana, da je posle oteklina na licu imao podliv i da zato ne stoji tvrdnja svedoka da na licu nije imao povrede.

Mafalani je rekao i da se takav fotografisao i svojoj devojci mobilnim telefonom poslao sliku. Te fotografije se, kako je kazao, nalaze u mobilnom telefonu koji je policija zaplenila. Dodao je da i dan-danas u pritvoru zatvora u Remetincu leči taj zub.
Od brojnih dokaznih predloga odbrane i tužilaštva sudsko veće je prihvatilo i u spis uvrstilo Nacionalov članak u kojem se Robert Matanić povezivao sa ubistvima u Bugarskoj.

Zaštićeni svedok Dušan Erceg prekjuče je posvedočio da mu je Matanić, sa kojim je služio zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, nakon tog teksta rekao: "Što ta pi... piše, ionako ću ga ubiti za 20 dana".

Na zahtev odbrane optuženog Bojana Gudurića, veštak balističar bi trebalo da objasni kako je na delu puške pronađen DNK koji pripada petooptuženom, a na delu nije.

Prihvaćen je i zahtev odbrane da se od nadležnih tela Crne Gore zatraže podaci kako bi dokazali da 750.000 evra koliko je je četiri dana pre ubistva leglo na račun šestooptuženog Slobodana Đurovića, nije bilo namenjeno za ubistvo glavnog urednika Nacionala već za trgovinu određenim građevinskim zemljištima.

Suđenje se nastavlja 10. maja kada bi iza zatvorenih vrata trebalo da svedoči krunski svedok Tomislav Marjanović.

Za ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.
U Beogradu se za isti zločin sudi navodnom organizatoru tog ubistva Sretenu Jociću, koji je za atentat navodno platio 1,5 miliona evra, kao i Milenku Kuzmanoviću i Željku Milovanoviću.