četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Biznismeni osumnjičeni za utaju 400.000 evra

Biznismeni osumnjičeni za utaju 400.000 evra

BEOGRAD - Kriminalistička policija je na području Beograda, Lazarevca i Valjeva uhapsila četvoricu biznismena, dok za trojicom još traga, zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, pranje novca i poreske utaje, kojom su državni budžet oštetili za 400.000 dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U akciji kriminalističke policije uhapšeni su Vladica Smiljić (36) iz Kragujevca, vlasnik i direktor preduzeća "Apolonija" iz Kragujevca, Dragan Marinković (37) iz Lazarevca, vlasnik i direktor preduzeća DRANSY i MD "Gane komerc" iz Lazarevca, Aleksandar Đuričić (36) iz Lazarevca, vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva "Đuričić Aleksandar" iz Lazarevca, i Dragan Radulović (42) iz Valjeva, vlasnik preduzeća "Nena 92 net" iz Valjeva.

Policija, kako je saopšteno, traga za Živomirom Matićem (44) iz Valjeva, vlasnikom preduzeća "Nudsi" iz Mionice i "27. oktobar" iz Valjeva, Mirkom Kostadinovićem (39) iz Beograda, vlasnikom preduzeća "Žubor-komerc" iz Čačka, i Slavoljubom Đorđevićem (35) iz Valjeva, vlasnikom preduzeća "Slavi" iz Lajkovca.

Osmi osumnjičeni, koji se tereti da je uhapšenima pomagao u izvršenju krivičnih dela, Vladan Plavšić (43) iz Valjeva, vlasnik preduzeća "Dalma kop" iz Šapca, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne.

- Smiljić i Marinković su osumnjičeni da su, u saizvršilaštvu sa ostalima, od 1. avgusta 2005. do 28.  februara 2006. godine, iz regularnih novčanih tokova sa tekućeg računa preduzeća ''Apolonija'' iz Kragujevca, koja se bavi uvozom i prodajom bele tehnike na domaćem tržištu, podizali gotov novac, vršeći navedena krivična dela, tako što su sačinjavali neistinite isprave (fakture, otpremnice i dr.) o navodnom otkupu i prometu robe i pružanju usluga, preko tzv.''peračkih'' preduzeća i radnji "Nena 92 net", "Dalma kop", "Nudsi", "27. oktobar", "Žubor komerc" i "Slavi", čiji su direktori i vlasnici navedeni osumnjičeni - saopštio je MUP.

- Na taj način su izvršili nelegalan promet novca u iznosu od oko 2.000.000 evra, iako prometa dobara nije bilo, čime su omogućili Vladici Smiljiću podizanje gotovog novca u navedenom iznosu, a njegovom preduzeću "Apolonija" iz Kragujevca neosnovano korišćenje prethodnog PDV-a u iznosu od oko 400.000 evra, za koji iznos su oštetili budžet Srbije - kaže se još u saopštenju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju pravnih lica koja su bila pod kontrolom osumnjičenih.