ponedeljak 29. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Gazda Jezda iza rešetaka do daljeg

JEZDIMIR VASILJEVIĆ OSTAJE U OKRUŽNOM ZATVORU DO NASTAVKA SUĐENJA

Gazda Jezda iza rešetaka do daljeg

BEOGRAD - Vlasnik "Jugoskandika" Jezdimir Vasiljević, koga je u petak Holandija izručila Srbiji, ostaje u pritvoru do nastavka sudskog procesa koji se protiv njega vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Vasiljević je u subotu bio priveden u Palatu pravde, gde ga je istražni sudija saslušao na okolnosti koje se tiču određivanja pritvora, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, izjavila je danas Tanjugu portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Ona je dodala da je Vasiljević posle toga vraćen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu, ali nije mogla da precizira kada bi mogao da bude zakazan nastavak suđenja koje je prekinuto posle njegovog bekstva iz zemlje 2006. godine.

Vasiljeviću, poznatom i kao "gazda Jezda", pritvor je određen još pre raspisivanja međunarodne poternice, zbog bekstva, po kojoj je u aprilu uhapšen u Holandiji.

Međunarodna poternica za Vasiljevićem raspisana je po nalogu Okružnog suda u Beogradu 24. decembra 2007, kada je prekinuto višegodišnje suđenje njemu i njegovim saradnicima zbog zloupotrebe službenog položaja, prevaru i utaju u vezi sa piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom devedesetih godina.

Prema navodima optužnice, Vasiljević i saradnici su zloupotrebom položaja proneverili oko 29 miliona evra i oštetili štediše za 190 miliona nemačkih maraka.

Vasiljevića čeka nastavak suđenja, zajedno sa bivšim saradnicima Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i Stevanom Protićem, a optužnicom je obuhvaćen i Milorad Vukotić, direktor Banke privatne privrede Crne Gore.

Vasiljević je i pre početka tog suđenja bio u višegodišnjem bekstvu, ali je uhapšen u februaru 2001. na beogradskom aerodromu, po povratku sa Kipra. U pritvoru je tada proveo devet meseci, odakle je pušten 22. oktobra 2001. kada je sud odlučio da prihvati njegovo jemstvo da bi ga pustio na slobodu - hipoteku na kuću njegovog prijatelja Nikole Kubatlije u beogradskom naselju Dedinje.

Hipoteka je stavljena za iznos od 500.000 evra, ali je posle ponovnog bekstva iz zemlje i raspisivanja poternice za Vasiljevićem krajem 2007. to jemstvo propalo tako da založena kuća čeka javnu prodaju kako bi država bila nadoknađena.