ponedeljak 28. novembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Vehabija Jašarević u ponedeljak pred sudom

Vehabija Jašarević u ponedeljak pred sudom

SARAJEVO - U Sudu BiH sutra će biti održano ročište za produženje pritvora Mevlidu Jašareviću, koji je 28. oktobra izvršio teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu.

Ročištu će prisustvovati i pritvoreni članovi vehabijske zajednice iz Maoče Dino Pećenković, Munib Ahmetspahić i Emrah Fojnica, za koje Tužilaštvo BiH, takođe, traži produženje pritvora.

Ovo će biti prvi put da se sva četvorica uhapšenih nađu zajedno u sudnici, izjavio je Jašarevićev branilac, advokat Senad Dupovac, preneli su sarajevski mediji.

Pećenković, Ahmetspahić i Fojnica terete se da su pomogli Jašareviću u izvršenju krivičnog dela terorizam. Istraga o ovom napadu još traje, a u međuvremenu nije bilo novih hapšenja.

U istragu su se uključili i agenti Ef-Bi-Aja (FBI), s kojima je Jašarević odbio da razgovara.

S američkim istražiteljima jedino je pristao da priča Fojnica, koji je poslednji uhapšeni iz ove grupe.

Advokat Dupovac je podsetio da je od ranije osumnjičenima zabranjen telefonski kontakt s drugim osobama, a u četvrtak je stiglo rešenje kojim im se zabranjuje i prepiska. Uhapšeni nemaju kontakta s spoljnim svetom, pa čak ni s najužim članovima porodice, pa je advokat Dupovac najavio ulaganje žalbe na ovo rešenje.

Jašarević je tražio dozvolu da razgovara s majkom koja živi u Beču, ali mu to Sud BiH nije dozvolio.

Prema tome, četvorica uhapšenih nemaju nikakav međusobni kontakt, pritvoreni su u četiri različita kazneno-popravna zavoda i za sada jedino mogu da kontaktiraju sa svojim advokatima.