sreda 28. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Pojačana kontrola brzine vozila

Pojačana kontrola brzine vozila

BEOGRAD - Saobraćajna policija će do 2. maja pojačano kontrolisati poštovanje ograničenja brzine kretanja vozila na putevima u Srbiji, jer je nedozvoljena ili neprilagođena brzina najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda na putevima Evrope i Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Razlog za akciju je i činjenica da se usled nedozvoljene ili neprilagođene brzine kretanja vozila na putevima u Srbiji u 2009. godini dogodilo ukupno 21.326 saobraćajnih nezgoda, što je više od jedne trećine od ukupnog broja.
U tim nezgodama povređene su 8.562 osobe, a život je izgubilo 427, što predstavlja više od polovine poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u 2009. godini.
Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja, za prekoračenja dozvoljene brzine kretanja predviđene su rigorozne kazne, od kojih je najmanja 3.000 dinara za prekoračenja brzine do 10 kilometara na čas u naselju.
Za najdrastičnije prekršaje, kao što su prekoračenje na putu van naselja brzinom koja je više od 80 kilometara na čas veća od dozvoljene, ili ako se u zoni "30" i zoni škole vozilo kreće brzinom 60 kilometara većom od dozvoljene, predviđena je kazna zatvora od najmanje 15 dana i 14 kaznenih poena.