sreda 28. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > "Nokija 1100" pogodna za "sajberkriminal"

"Nokija 1100" pogodna za "sajberkriminal"

ZAGREB - Korisnici Internet bankarstva pozivaju se ovih dana na oprez, jer su se pojavili hakeri koji, zahvaljujući serijskoj grešci u jednom od najpopularnijih "Nokijinih" mobilnih telefona, mogu da "uđu" u njihove račune.

Jedan od najpopularnijih "Nokijinih" telefona u istoriji, model 1100, koji se naveliko prodavao i u Hrvatskoj od 2003. godine, postao je zbog te serijske greške oruđe za novu vrstu "haj tek" prevare, objavio je juče zagrebački Jutarnji list.

U članku se objašnjava da "hakovanim uređajem" prevaranti mogu da preuzimaju podatke koje banke šalju svojim klijentima, njihove kodove i PIN-ove.
Takvim uređajem haker zapravo "glumi" telefon klijenta neke banke i umesto njega prima vredne informacije.

S druge strane, vlasnici kultnog "Nokijinog" modela, ako ga još imaju negde u fijoci, navodno mogu širom Evrope odlično da zarade na prodaji.
Nemački mediji izveštavaju da su nekima za telefon putem internetskih foruma nudili i do vrtoglavih 30.000 dolara za uređaj.

Taj je model u redovnoj prodaji u Hrvatskoj, dok je bio popularan koštao je oko 70 evra.

U "hakovanju", navodno, prednjače ruske i rumunske "sajberbande".

U sedištu "Nokije" zasad ćute, jer je model 1100 u svetu prodat u 200 miliona primeraka, što je rekordna prodaja. Ne zna se koliko ih je sa softverskom greškom, jer su ti proizvođeni samo u fabrici finske kompanije u nemačkom gradu Bohumu.