sreda 28. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mihajlović: Popović manipuliše pitanjima

U PRVOM OSNOVNOM SUDU POSLE 15 MESECI ODRŽANO SUĐENJE PO TUŽBI ZA KLEVETU

Mihajlović: Popović manipuliše pitanjima

Bivši ministar policije traži da se kao dokaz pročita izveštaj državne komisije na čelu sa tadašnjim potpredsednikom vlade Žarkom Koraćem, koja je posle vanrednog stanja imala zadatak da ispita sistem obezbeđenja ubijenog premijera Zorana Đinđića

BEOGRAD - Bivši ministar policije Dušan Mihajlović pojavio se juče, posle više od 15 meseci, na suđenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, gde mu se sudi po tužbi za klevetu koju je protiv njega podneo nekadašnji šef biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimir Popović Beba.

Prvi i poslednji put Mihajlović je ovom suđenju prisustvovao 22. januara 2009. godine, kada je izneo svoju odbranu, a sud je potom, pošto je izostajao sa suđenja, više puta zapretio bivšem ministru privođenjem uz pomoć policije ukoliko se ne odazove sudskom pozivu odnosno ne opravda svoje izostanke.

Mihajlović je juče predložio saslušanje nekoliko svedoka koji bi trebalo da potkrepe njegovu odbranu da nije oklevetao Popovića kada ga je povezivao s organizovanim kriminalom i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela, ali je odmah od njih i odustao.
Predložio je da na suđenju svedoče, pored drugih, nekadašnji načelnik RDB Jovica Stanišić kome se sudi u Hagu, zatim bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija, koji je takođe u srpskom zatvoru, bivši ministar policije Dragan Jočić, kao i bivši premijer RSK Borislav Mikelić.

Popovićev punomoćnik advokat Ante Bošković usprotivio se ovim predlozima ocenjujući da služe odugovlačenju sudskog postupka kome preti zastarevanje, pošto su svedoci ili u zatvoru ili su bolesni, pa se i Mihajlović potom ipak odlučio da ne predlaže njihovo saslušanje.

Predložio je, pak, da se kao dokaz na suđenju pročita izveštaj državne komisije na čelu sa tadašnjim potpredsednikom vlade Žarkom Koraćem, koja je posle vanrednog stanja imala zadatak da ispita sistem obezbeđenja ubijenog premijera Zorana Đinđića.
Sudija Violeta Jovanović upozorila ga je međutim da taj izveštaj predstavlja državnu tajnu, a Mihajlović je ipak predložio sudu da pokuša da ga pribavi.

Bivši ministar je takođe predložio audio i video snimanje suđenja "zbog manipulacije pitanjima" koja mu postavlja privatni tužilac (Popović). a na koja mu ne pada na pamet da odgovori jer smatra da su u pitanju manipulacije.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. jun.

Popović je tužio Mihajlovića jer je, kako se navodi u tužbi, u okviru organizovane medijske kampanje u periodu dužem od mesec dana 2007. godine, u 47 tekstova, intervjua i izjava, "na najgrublji način klevetao bivšeg šefa vladinog Biroa za informisanje, u vezi s njegovom ulogom u vladi pokojnog premijera Đinđića".
U tim tekstovima Mihajlović je Popovića povezivao s organizovanim kriminalom i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela.

Mihajlović je se pred sudom branio da je do zaključka da je Popović bio "šef mafije" došao iz njegovog svedočenja o sastanku koji je održan na Božić 2001. godine u prostorijama njegove (Popovićeve) marketinške agencije "Spektra", kome su prisustvovali premijer Đinđić, Milorad Ulemek Legija i Buha.
"Pravi inspirator i organizator tog sastanka bio je Popović. Mafija ne sluša nikog drugog osim svog šefa, takvi ljudi se ne odazivaju na bilo čiji poziv niti idu svakome na noge. Ne želim i neću da verujem da su mafijaši slušali Đinđića, a da je Beba bio kurir. Moj zaključak je da je Beba bio šef i da ih je on spajao sa Đinđićem", kazao je tada Mihajlović iznoseći odbranu na ovom suđenju u januaru prošle godine.