sreda 28. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Erceg: R. Matanić sarađivao sa srpskim službama

Erceg: R. Matanić sarađivao sa srpskim službama

Imao je pitanja za zaštićenog svedoka: Robert Matanić

ZAGREB - Zaštićeni svedok na suđenju za ubistvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića, Dušan Erceg, rekao je juče na sudu u Zagrebu da je prvooptuženi Robert Matanić sarađivao sa srpskim tajnim službama da bi izbegao izručenje u Bugarsku.

Erceg, koji je s Matanićem bio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, drugog dana svedočenja ponovio je da je Matanić strahovao da će iz Srbije biti izručen Bugarskoj, a ne Hrvatskoj.
Svedočio je da mu je Matanić u zatvoru rekao da sarađuje sa srpskim službama kako ne bi bio izručen Bugarskoj, jer je, kako je kazao, tamo odgovoran za neko ubistvo.
Rekao je i da je Matanić u zatvoru mogao da telefonira kad god je hteo i da je odlazio u zgradu uprave dva-tri puta nedeljno, što nije bio običaj.

Zaštićenog svedoka juče je uglavnom ispitivao Robert Matanić, a njegova pitanja su se većinom odnosila na odnose u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.
Erceg je ispričao i da je o Pukanićevom ubistvu saznao preko TV, kao i da je vest o tom ubistvu bila "hit u Sremskoj Mitrovici". Matanića je opisao kao "poštovanog, cenjenog i opasnog", dodavši da je prema njemu bio korektan.

Inače, Dušan Erceg je prekjuče izjavio da mu je Robert Matanić jednom prilikom u zatvoru rekao da će ubiti Pukanića za dvadesetak dana. Ispričao je da je Matanića naljutio jedan tekst u Nacionalu o ubistvu Hrvata u Bugarskoj i o njemu.
"Šta ova p.... piše, ubiću ga za 20 dana", rekao je misleći na Pukanića Robert Matanić početkom 2007. godine, ispričao je zaštićeni svedok.
Njegovo svedočenje se odvijalo bez kamera i fotoaparata, a odbrana je prigovorila na istinitosti iskaza zaštićenog svedoka.

Za ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba, optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. U Beogradu se za isti zločin sudi navodnom organizatoru tog ubistva Sretenu Jociću, koji je za atentat navodno platio 1,5 miliona evra, kao i Milenku Kuzmanoviću i Željku Milovanoviću.

Suđenje se nastavlja danas.