četvrtak 27. avgust 2009.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nisu Srbi, već Grci

IZA NAPADA NA GRČKU AMBASADU U BEOGRADU NE STOJE NAŠI ANARHISTI

Nisu Srbi, već Grci

Anarhistička grupa „Crni Ilija“, koja je preuzela odgovornost za napad na diplomatsko predstavništvo, ne postoji. Iza izmišljene organizacije kriju se grčki ekstremisti

BEOGRAD - Anarhistička grupa „Crni Ilija“, koja je preuzela odgovornost za prekjučerašnji napad na grčku ambasadu u Beogradu, uopšte ne postoji, a najverovatnije iza napada se kriju grčki anarhisti koji u Srbiji borave kao studenti ili turisti, dok su njihove srpske kolege u njihovo ime poslali saopštenje za medije, tvrdi dobro obavešteni izvor našeg lista. Kako kaže, kompletnu akciju zapravo izveli su Grci, a srpski anarhisti su samo bili njihova logistička podrška.

Plodno tlo

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti, isključuje mogućnost da je neka grupa iz Srbije napala grčku ambasadu, ali ne isključuje mogućnost da je neko pomogao grčkim anarhistima u izvršenju napada.
- Anarhizam u Grčkoj inspirisan je teškom materijalnom i socijalnom situacijom, koja se lako može preneti na zemlje u regionu, a ovo je bio jasan napad na državu Grčku i verovatno je delo njihovih anarhista, a kod nas postoji slična situacija pa se ne isključuje da anarhističke ideje i ovde nađu plodno tle - kaže Trifunović.


Napad na Grčku ambasadu dogodio se u noći između ponedeljka i utorka, kada su petorica mladića, u centru Beograda, u Francuskoj ulici 33, prišla zgradi i bacila dva „Molotovljeva koktela“, koja su izazvala manji požar, a zatim pobegla. Jedna grupa je sela u taksi, dok se druga udaljila pešice prema gradu. Kao povod za napad u saopštenju terorističke grupe „Crni Ilija“ stoji zahtev da se idol grčkih anarhista Todoris Iliopulos, koji 47 dana štrajkuje glađu u grčkom zatvoru, pusti na slobodu.
Danas u Srbiji, prema izvorima iz anarhističkih krugova, postoji desetak grupa čiji broj aktivnih članova varira, a povremeno se u akcije uključuju i simpatizeri. Zanimljivo je da niko ne zna pravi broj članova. Oni ističu da najtešnju saradnju sa anarhistima iz regiona imaju upravo sa Grcima.
- Cilj ove akcije je bio skretanje pažnje grčkih anarhista na sebe. Ovakav napad nije bilo moguće izvesti bez dobre pripreme i osmatranja ambasade, gde je praćeno obezbeđenje i sama zgrada najmanje desetak dana, gde je neko sedeo u okolnim kafićima i pomno sve beležio. Zabrinjavajuće je da je izostala reakcija obezbeđenja ambasade prilikom napada na zgradu, ali i saradnja grčke i srpske policije u dostavljanju obaveštenja o anarhistima u svojim zemljama - kaže Božidar Spasić, bivši obaveštajac.
Prema njegovim rečima, anarhisti u Grčkoj su toliko ojačali da osim političkog krila imaju i ekonomsko koje se bavi otmicama grčkih tajkuna, biznismena i napadima na banke, i tako pribavljaju ogroman novac koji koriste za finansiranje napada. Zbog toga ih svrstavaju u rang sa najopasnijim terorističkim organizacijama, poput ETA, IRA.
- Anarhisti nikada u svojim akcijama ne prave veliku štetu, ali zato dobiju ogromnu medijsku pažnju. Posle ove akcije videćete dugi period neće biti novih akcija u Srbiji i Beogradu, ali se ne isključuje dalje delovanje u Francuskoj i Nemačkoj, gde anarhizam posebno jača - naglašava Spasić.    

Komentari

Anarhisti u Grckoj, kolevci demokratije? Bas me cudi!

Darko Trifunovic nije profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Ja zaista ne znam o cemu je rec, da li o njegovom laznom predstavljanju ili o nepaznji novinara u koju sumnjam, jer je prosto nemoguce da desetine novinara pogresi. Fakultet bezbednosti je odbio kandidaturu Trifunovica , vecinom glasova i time stavio do znanja da mu ne zeli ukazati poverenje. Takva odluka je opravdana mnogim racionalnim razlozima. Da li Trifunovic ne zeli da prihvati istinu ili je nesto drugo u pitanju, ne zelim da ulazim u to, ali ne zelim ni da citam neistine, pogotovu o instituciji kojoj i sama pripadam. Dosta nam je onih koji svoj drustveni status grade na lazima,prevarama, tudjim zaslugama.... Nisam sigurna da se Faklutet bezbednosti opredelio da gradi svoj imidz na neistinama, a ova vest je u direktnoj vezi upravo sa imidzom te instucije. A ta institucija ga nije zelela za profesora, jer je svojim ponasanjem i razmisljanjem pokazao da pripada drugom sloju ljudi, za koje nema mesta u ovoj profesiji.

S postovanjem,

Miss Smith