sreda 27. april 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Presuda Vučiniću za iznudu zakazana za 29. april

Presuda Vučiniću za iznudu zakazana za 29. april

NOVI SAD- U Višem sudu u Novom Sadu, pred Sudskim većem kojim je predsedavala sudija Svetlana Tomić Jokić, završeno je suđenje lideru Srpske partije socijalista Siniši Vučiniću (44), optuženom za krivično delo iznude.

Presuda će biti objavljena 29. aprila, a zamenik okružnog javnog tužioca i advokati Vučinića i njegove bivše supruge Mirjane, optužene za pomaganje u pomenutom krivičnom delu, tokom završnog pretresa su dali oprečna viđenja čitavog slučaja.

Prema navodima tužilaštva, Vučinić je od kraja 1999. do 2007. godine, kada je uhapšen u Novom Sadu, od vlasnika kompanije "Gold auto", Novosađanina Zlatka Matušića, iznudio oko 140.000 evra.
Njegova tadašnja supruga je, pak, navodno prenosila reketirani novac.

Prema mišljenju advokata optuženih, nema dokaza o počinjenju krivičnog dela, opružnica je "manjkava i neprecizna", bez datuma i tačnog iznosa predatog novca.

Sam Vučinić, inače predsednik Srpske partije socijalista, ponovio je da se radi o "montiranom političkom procesu", s ciljem da se ukloni s političke scene Srbije.

- Te godine kada sam uhapšen bila je predizborna kampanja, a ja kao predsednički kandidat trebalo je da pobedim Milutina Mrkonjića. Jedino sam uzao koverat od 2.000 evra, koje mi je Matušić bio dužan pošto sam radio u njegovoj firmi kao savetnik generalnog direktora, rekao je Vučinić.

Okrivljeni je nakon glavnog pretresa vraćen u pritvor Okružnog zatvora u Novom Sadu do pravosnažnosti presude, pošto se ranije tokom suđenja više puta oglušivao o pozive na ročišta pravdajući to zdravstvenim razlozima.