sreda 27. april 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Presuda napadačima na kamermana B92 početkom maja

Presuda napadačima na kamermana B92 početkom maja

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu je za 9. maj zakazao izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane na suđenju trojici optuženih za napad na snimatelja Televizije B92 Boška Brankovića 2008. godine u centru Beograda, posle čega će im izreći presudu.

Za napad na Brankovića tokom protesta zbog hapšenja bivšeg lidera Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića sudi se Milanu Savatoviću, Nikoli Laziću i Stefanu Milićeviću.

Zbog krivičnog dela - učestvovanje u skupini koja je izvršila krivično delo preti im kazna do pet godina zatvora.

Sudija Ana Trifunović okončala je glavni pretres, pošto je odbila dokazne predloge odbrane koje je ocenila kao suvišne i uperene na odugovlačenje postupka koji, "ionako predugo traje".

Kao glavni napadač na Brankovića optužen je Savatić, zatim Lazić i Milićević, koji su, kako se navodi u optužnici, "u grupi ljudi zajedničkim delovanjem Brankoviću naneli tešku telesnu povredu".

Sva trojica su tokom suđenja negirali da su Brankoviću naneli teške telesne povrede tokom tog protesta, ističući da nisu krivi za delo koje im se stavlja na teret.

Snimatelj TV B92 napadnut je 24. jula 2008 godine, tokom protesta zbog hapšenja Karadžića, u ulici Kneza Miloša u Beogradu.

Napadači su mu razbili kameru, kada su videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet. Za to vreme masa je skandirala "Udri, udri novinara".

Branković je tada zadobio prelom potkolenice i istegnuće ligamenata kolena.