utorak 27. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Zaštićeni svedok tereti R. Matanića

Zaštićeni svedok tereti R. Matanića

ZAGREB - Zaštićeni svedok Dušan Erceg juče je, u nastavku suđenja za ubistvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića,  rekao da je odlučio da svedoči pošto je čuo da je Robert Matanić uhapšen zbog tog ubistva.

Erceg, koji je s Matanićem služio zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, na početku svedočenja je kazao da mu je Matanić još 2007. godine najavio da će ubiti suvlasnika i novinara Nacionala.

Ispričao je da je Matanića naljutio jedan tekst u Nacionalu o njemu i o ubistvu Hrvata u Bugarskoj.

"Šta ova p.... piše, ubiću ga za 20 dana", rekao je Matanić početkom 2007. u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, misleći na Pukanića, ispričao je Erceg.

U nastavku suđenja, Erceg je uglavnom govorio o tome kako je došao do fotografije osobe pod nazivom Kardinal, za koju je tvrdio da je u zatvoru posetila Roberta Matanića. On je, naime, ustvrdio da to nije optuženi Slobodan Đurović, koji je poznat pod tim nadimkom.
Fotografiju osobe za koju je naveo da je Kardinal predao je sudu, istakavši da ju je dobio pre mesec dana od jednog zatvorenika iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Nije želeo da kaže o kome je reč, da ta osoba, kako je rekao, ne bi bila izbodena u zatvoru.

Na tim fotografijama i video-zapisu su, kako je rekao, prvooptuženi za Pukanićevo ubistvo i navodni naručilac ubistva Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, kome se u Beogradu sudi za isti zločin zajedno s Željkom Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem.

Osobu koja je bila u poseti Robertu Mataniću u zatvoru, a koju zna pod nadimkom Kardinal, Erceg je opisao kao "elegantnog, visokog, korpulentnog muškarca koji drži do sebe".

Njegovo svedočenje, koje se nastavlja danas, odvija se bez kamera i fotoaparata da bi bila zaštićena njegova i bezbednost njegove porodice.
Inače, Erceg je u Srbiji 2005. godine osuđen na šest godina zatvora zbog prevara, a kaznu je delom služio s Robertom Matanićem.

Za ubistvo Pukanića i Franića 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba optuženi su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Navodno je Sreten Jocić za atentat platio 1, 5 miliona evra.