utorak 27. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Žalba tužilaštva zbog različitih aršina sudova

Žalba tužilaštva zbog različitih aršina sudova

BEOGRAD - Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić najavio je da će se tužilaštvo žaliti na odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je odbačena optužnica protiv šestorice navijača "Partizana" optuženih za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković.

Zorić je, u izjavi Tanjugu, podsetio da su zbog pretnji Stankovićevoj preko Internet mreže "Fejsbuk" dvojica okrivljenih ranije osuđena na zatvorske kazne od 15 meseci, odnosno tri meseca, te da je očigledno nejednaka sudska praksa.

"Ako su izrečene kazne zatvora za pretnje preko 'Fejsbuka', po stavu tužilaštva je prosto neshvatljivo da za direktne pretnje sa tribina, koje su se čule na međunarodnom televizijskom prenosu, bude doneta odluka kojom je odbačena optužnica. Zato će Prvo osnovno tužilaštvo uložiti žalbu", kazao je Zorić.

Mesarovićeva: Nisam srećna, ali sudija ima pravo na odluku
Predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je sinoć da nije srećna zbog odbacivanja optužnice protiv šestorice navijača Partizana za pretnje novinarki Brankici Stanković, ali da tom slučaju ne treba davati vansudsku konotaciju.
"Naravno da nisam srećna zbog takve odluke... Sudija ima pravo na svoje mišljenje i tražim da budete strpljivi jer će o tome odlučivati drugostepeni sud, pa ćemo videti kakvu će odluku doneti", rekla je Mesarovićeva u intervjuu za televiziju B92.
Ona je, međutim, rekla da sudija koji je doneo takvu odluku nije neiskusan i da reformu pravosuđa ne treba gledati kroz taj slučaj.
"Da li će sutra sudije gledati svako jutro novine i reći: 'Ovako moram da presudim da se ne bi našao u medijima'", rekla je predsednica Vrhovnog saveta sudstva.
Beta

On je ocenio da nakon izvršene reforme pravosuđa sudovi u Srbiji dobro rade svoj posao i kao ilustraciju za to istakao je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom je okrivljeni Stefan Hadžiantonović, zbog pretnji koje je preko "Fejsbuka" uputio Stankovićevoj, osuđen na kaznu zatvora od godinu i tri meseca, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Osnovni sud u Novom Sadu osudio je Vladimira Samardžića na tri meseca zatvora zbog istog krivičnog dela, istakao je Zorić.

"Ali postoje i slučajevi, kao presuda u Beogradu kojom je odbačena optužnica zbog istog krivičnog dela i istog oštećenog - novinarke Stanković, pa će Tužilaštvo, shodno svom zakonskom ovlašćenju, uložiti žalbu, jer se iz ovih presuda jasno vidi da je nejednaka sudska praksa", naveo je Zorić.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je u četvrtak optužnicu protiv šestorice navijača "Partizana" i oslobodio ih optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke. Istom odlukom (u pitanju je rešenje, a ne presuda) ukinut im je pritvor, u kome su proveli više od četiri meseca.

Ministarstvo pravde najavilo je da će podneti inicijativu Visokom savetu sudstva za pokretanje postupka radi utvrđivanja činjenica o tome da li je sudija prekršio zakon prilikom postupanja u tom predmetu.

Do incidenta na stadionu došlo je posle emitovanja više emisija "Insajder", koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u tom serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba "Partizan" tokom utakmice vređali su novinarku B92 i uputili joj pretnje, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

Komentari

Ministarstvo pravde najavilo je da će prekršiti nezavisnost sudstva i upetljati se u sudski spor.
Sramota je što demokratori opet uvode verbalni delikt kao krivično delo.