utorak 27. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Urednik Glasa Podrinja dobio preteće pismo

Urednik Glasa Podrinja dobio preteće pismo

ŠABAC - Glavni i odgovorni urednik šabačkog nedeljnika Glas Podrinja Ljubiša Đukić izjavio je da mu je nepoznata osoba poslala preteće pismo u kojem mu poručuje da napusti mesto urednika ako mu je stalo do deteta.

Kako je Đukić saopštio na jučerašnoj konferenciji za novinare, pismo koje je sastavljeno slovima isečenim iz novina stiglo je u petak, a o svemu je obaveštena policija.
"U koverti je pisalo sečenim raznobojnim slovima: 'Ako ne podneseš ostavku, stradaće ti dete'. Na mestu urednika lista sam tek pet brojeva i nije mi jasno ko bi mogao da preti. Uveren sam da će policija pronaći onoga ko je pretio i da će biti kažnjen. Kolege nisam ranije pozvao zbog sigurnosti porodice jer sam smatrao da je bolje da ih ne uznemiravam", rekao je Đukić.
On je urednik tog lista od 13. marta.

Suvlasnik lista Slobodan Teodorović rekao je da postoji sumnja da je pismo napisao neko iz samog lista želeći da destabilizuje poslovanje ili neko iz lokalne vlasti jer želi da list "stavi pod kontrolu".
"Moguće je da pretnja potiče iz samog preduzeća jer smo najzad, posle privatizacije, uspeli da vratimo dugove i da pozitivno poslujemo, ali je moguće da i neko iz vlasti želi na ovaj način da utiče na uređivačku politiku. Ne želimo da ometamo istražne organe, ali to su dve opcije", rekao je Teodorović.

Konferenciji za novinare nije prisustvovao drugi suvlasnik, Bogdan Simanić, protiv kojeg je zbog pretnji novinarki "Večernjih novosti" već pokrenut sudski postupak.

Šabački nedeljnik kupili su 2007. godine zajedno sveštenik Simanić koji je poznat po poslovima vezanim za izgradnju stanova i građevinski preduzimač Slobodan Teodorović za 59 miliona dinara.

List je tada upošljavao 32 radnika, ali je godinu dana nakon privatizacije redakciju napustilo desetak novinara uključujući i urednike.

Novine su u žižu javnosti dospele nakon što je jedan od vlasnika, sveštenik Simanić, pretukao suprugu koja je bila smeštena u Sigurnu kuću, a što je prvi put u Srbiji da je supruga jednog sveštenika prijavila porodično naselje.