utorak 27. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Neuspelo hapšenje Kurtija

Neuspelo hapšenje Kurtija

PRIŠTINA - Kosovska policija (KPS) nije uspela da uhapsi lidera pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, koji je u ponedeljak prisustvovao sahrani pripadnika pokreta Aljija Aljijua, piše dnevna štampa u Prištini.

Policija je pri povratku blokirala izlaz sa groblja, ali su članovi "Samoopredeljenja" zaštitili Kurtija i omogućili mu da pobegne, a tom prilikom je uhapšeno sedam članova pokreta, kaže se u izveštajima.

Povređena tri policajca prilikom pokušaja hapšenja
Trojica policajaca su povređena prilikom jučerašnjeg pokušaja hapšenja lidera pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, izjavio je portparol policije Kosova Baki Keljani.
Keljani je rekao da ne može da potvrdi da je Kurti uhapšen.

"Policija je na osnovu informacija koje je imala pokušala da u Prištini zaustavi jedno vozilo u kojem se, kako smo bili informisani, nalazilo lice za kojim je sud izdao nalog za hapšenje. Vozilo se nije zaustavilo i tom prilikom su povređena trojica policijskih oficira", kazao je Keljani.
On je dodao da je policija identifikovala i uhapsila sedam osoba za koje sumnja da imaju veze sa ometanjem hapšenja.

Okružni sud u Prištini je izdao nalog za hapšenje Aljbina Kurtija kako bi mu se sudilo za dva krivična dela - učešće u grupi koja je izvršila krivično delo i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.
Do sada sud nije uspeo osam puta da obezbedi da suđenju prisustvuje Kurti.
Problem je i to što pod pritiskom javnosti nijedan od kosovskih advokata nije prihvatio da brani Kurtija.

Beta

U zvaničnom saopštenju, KPS tvrdi da su policajci pokušali da zaustave vozilo u kome se nalazio Kurti, za kojim je izdata poternica, ali da su naišli na otpor.

"Da bi sprečila veći incident, policija je uhapsila sedam osoba i oduzela vozilo u kome su se nalazili", navodi se u saopštenju KPS.

Članovi "Samoopredeljenja" su optužili KPS za upotrebu sile i poručili da Aljbin Kurti nije pobegao, već da ga je "narod zaštitio od hapšenja".