Glas Javnosti

VUČIĆEVO ZAMAJAVANJE JAVNOSTI: Srbija NEĆE izaći iz Saveta Evrope čak i ako tzv. "Kosovo" uđe u ovu instituciju!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. marta kako je izlazak Srbije iz Saveta Evrope jedna od mogućnosti u slučaju da tzv. "Kosovo" bude primljeno u tu međunaordnu organizaciju.

„Vi idite sa tim pa ćemo onda videti da li će Srbija da ostaje ili ne u Savetu Evrope“, rekao je Vučić za TV Prva nakon što je ta organizacija potvrdila da će krajem marta na dnevnom redu biti Kosovo.

„To nećete saznati pre nego što ovo uradite (primite Kosovo u Savet Evrope), pa videćemo. Videćemo možda će vam se više svideti da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju“, dodao je on.

Na pitanje da li je to jedna od opcija ukoliko Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, Vučić je to još jednom potvrdio rekavši da je to svakako „jedna od mogućnosti“.

„To bi defakto bilo izbacivanje Srbije… Uvek smo imali slobodarski stav“, istakao je predsednik Srbije.

Podsetimo, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je pozitivno mišljenje povodom zahteva tzv. "Kosova" da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao “za”, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.


(Foto: Printskrin RTS)

Najava predsednika Srbije namenjena je isključivo domaćoj javnosti i očigledno je da je u pitanju običan - blef.

Jasno je da Srbija neće povući ovaj potez o zaista napustiti Savet Evrope. 

U više navrata smo čuli da je „crvena linija“ Beograda članstvo tzv. "Kosova" u Ujedinjenim nacijama (UN), ali o Savetu Evrope nije bilo reči kao provokaciji preko kojeg Beograd neće moći da pređe. Dakle, Beograd se obavezao, što je potvrdio i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozeo Borelj.

Prećutnim prihvatanjem sporazuma sa Prištinom, budući da niko nije ni tražio da se stavi potpis na sporazum izuzev tzv premijera Aljbina Kurtija, Beograd je prihvatio pravila igre. Sada ih krši, a odlukom da napusti SE zatvorio bi i vrata ulasku u EU i doveo Srbiju na korak do potpune izolacije.


(Foto: Jutjub)

Najavu da bi Srbija mogla da napusti Savet Evrope prozrela je i izvestiteljka za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon i istakla da „Srbija neće napustiti Savet Evrope“.

„Srbija, naravno, neće otići. Ta izjava ne bi trebalo nikoga da impresionira. Članice SE će same odlučiti koga će prihvatiti. Ne znam šta on priča protiv članstva Kosova“, napisala je Viola fon Kramon na društvenoj mreži Iks.

Izjavu predsednika Srbije žestoko je kritikovala i opozicija u našoj zemlji

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) bio je jasan i rekao da Srbija neće napustiti SE i da Vučić samo „zamajava građane“.

Dr Dijana Vukomanović iz stranke Srbija centar (SRCE) navela je da je Srbiji mesto u ovoj organizaciji, i da blef nije ozbiljna politika.

„Srbiji je mesto u Savetu Evrope. Uvek je bolje biti prisutan tamo gde je Srbija predmet razgovora. Setimo se izveštaja Dika Martija. Blef nije ozbiljna politika“, rekla je ona.


Posle sankcija kojima je Beograd bio izložen tokom devedesetih godina, posle petooktobarskih promena Srbija je uspela da se vrati u Savet Evrope. Izuzev Belorusije ne postoji nijedna država u Evropi koja nije njena članica.

Potpisnice i članice ove organizacije prihvatile su da će štititi ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, zbog čega je odustajanje da budete u ovoj društvo signal da ste krenuli potpuno drugim putem.

Osim toga, članstvo u EU nemoguće je ako niste članica Saveta Evrope, pa bi eventualna odluka oko izlaska iz SE imala dalekosežne posledice.

Što bi rekao narod - predsednik plaši mečku rešetom!

Miloš Kosovac

(Mišljenja i stavovi u kategoriji "LIČNI STAV" nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR