petak 26. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Izneseni dokazi u slučaju Španović

Izneseni dokazi u slučaju Španović

BEOGRAD - Pred Većem za ratne zločine završen je dokazni postupak na suđenju Milanu Španoviću, optuženom za ratni zločin u Staroj Gradiški u Hrvatskoj i završne reči zakazane su za 6. april, nakon čega bi mogla da bude izrečena presuda.

Španović je optužen da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane bivše SAO Krajine u zatvoru u Staroj Gradiški od oktobra 1991. godine do kraja januara 1992. godine okrutno postupao prema civilima Hrvatima, mučio ih i povređivao, nanoseći im velike patnje, telesni i duševni bol.

Svedok odbrane Mirko Bosanac rekao je da su se meštani sela Rajić i okolnih sela između Okučana i Novske organizovali posle napada hrvatskih paravojnih jedinica, 16. avgusta 1991. godine.

- Mi smo pobegli u šumu i sami se organizovali. Ta samoorganizacija nije bila obavezna, ko je mogao on je došao. Posle je, krajem septembra i početkom oktobra došla vojska Banjalučkog korpusa JNA i onda smo se priključili Teritorijalnoj odbrani i dobijali plate od vojske - rekao je Bosanac.
Bosanac je rekao da "ne zna ko ih je naoružao" i dodao da su do kraja rata, 1995. godine, dobijali plate.

U optužnici protiv Španovića se navodi da su svi oštećeni, stanovnici sela Borovac u opštini Novska, isterani iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, a posle nekoliko meseci su razmenjeni ili pušteni.

Županijski sud u Požegi vodio je postupak protiv Španovića, a pravosuđe Srbije je preuzelo predmet na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca ratnih zločina.