utorak 25. oktobar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Počela javna sednica o žalbama za ubistvo Tatona

Počela javna sednica o žalbama za ubistvo Tatona

BEOGRAD- U Apelacionom sudu u Beogradu danas je počela javna sednica povodom žalbi na presudu osuđenih na ukupno 240 godina zatvora zbog učešća u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Na današnjem zasedanju, sud je pročitao prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu iz januara ove godine, a u daljem toku sednice koja je predviđena da traje do petka, sud će razmatrati žalbe optuženih, njihovih branilaca i tužilaštva.

Posle čitanja presude svi žalioci će imati pravo da svoje pisane žalbe dopune usmenim izlaganjem, nakon čega će sud na nejavnom delu sednice odlučivati o njima.

Apelacioni sud može da potvrdi presudu, da je preinači ili da je u celosti ukine i naloži ponovno suđenje.

Viši sud u Beogradu je osporenom presudom 25. januara osudio 14 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog teškog ubistva navijača "Tuluza", Tatona, na Obilićevom vencu u Beogradu 2009. godine, neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan-Tuluz.

Jedan optuženi osuđen je uslovno zbog skrivanja pojedinih huligana posle ubistva.
U prvostepenoj presudi koja je danas pročitana navodi se da sud utvrdio da su osuđeni kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Tatona.

Napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke krupe "Alkatraz" Đorđe Prelić (25), zatim vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29), jedan od vođa "Alkatraza", i vođa grupe "Rebels" Dejan Puzigaća.
Oni su, prema prvostepenoj presudi, pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge nepoznate navijače.Svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske, da bi prikrili lice, podelili se u više grupa i krenuli ka Obilićevom vencu.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća nastavili su da koordiniraju napad na francuske navijače mobilnim telefonima i svima su saopštili da se oni nalaze u "Ajriš pabu" na Obilićevom vencu.

Prelić i Marković sedeli su u kafiću "Zuzus" pored "Ajriš paba" i pratili okupljanje svojih navijača. Pošto su se iz više različitih ulica i pravaca navijači skupili na Obilićevom vencu, uz povik "Tuluz, Tuluz", što je, prema rečima sudije, bio znak za početak napada, optuženi i druga za sad nepoznata lica počeli su da francuske navijače udaraju bakljama, drvenim palicama, flašama... od kojih su pojedini zadobili lakše telesne povrede.

Optuženi su potom opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama, i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, prouzrokovale njegovu smrt. Taton je od posledica prebijanja preminuo u Kliničkom centru Srbije.
Na 35, ondnosno 32, godina zatvora u odsustvu su osuđeni Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su u bekstvu i za kojima je raspisana međunarodna poternica.

Pravosnažnost kazne od 30 godina zatvora u pritvoru Okružnog zatvora čekaju vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i jedan od vođa "Alkatraza" Ljubomir Marković (29).
Pored njih, zbog krivičnog dela teško ubistvo na po 14 godina zatvora osuđeni su Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović i Branimir Četnik.

Na 12 godina zatvora zbog istog dela osuđeni su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.

Stepa Petrović i Dejan Stanković osuđeni su na pet odnosno četiri godine zatvora zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje.

Svim osuđenima je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, a vreme koje su proveri u pritvoru računa im se u kaznu zatvora.

Vladimiru Boškoviću izrečena je uslovna osuda od osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine jer je izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela i on će se i u nastavku procesa jedini brani sa slobode.

Današnjem suđenju prisustvovali su brojni članovi porodica oosuđenih, ali su ovog puta izostali Tatonovi roditelji Alan i Suzan, koji su redovono pratili prvostepeno suđenje.