nedelja 25. jul 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Presretači "osudili" 70 vozača na zatvorske kazne

SMANJEN BROJ PREKRŠAJA NA AUTOPUTEVIMA I IBARSKOJ MAGISTRALI

Presretači "osudili" 70 vozača na zatvorske kazne

U prvih šest meseci 2010. otkriveno 3.000 prekršilaca. Među njima 2.500 je vozilo brže od dozvoljene brzine, a ostali su najčešće prelazili preko pune linije

BEOGRAD - Zahvaljujući policijskim presretačima, smanjen je broj najtežih prekršaja na autoputu kroz Srbiju i na Ibarskoj magistrali, izjavio je šef Odseka za interventnu kontrolu saobraćaja Uprave saobraćajne policije Milan Petrov, ističući da je efekat još veći u njihovom preventivnom delovanju.

Petrov je podsetio da su presretači uvedeni u junu 2008. godine, od kada neprekidno kontrolišu te deonice, napominjući da su u prvih šest meseci 2010. otkrili 3.000 prekršilaca. Među njima, 2.500 je vozilo brže od dozvoljene brzine, od kojih je čak 70 imalo prekoračenje zbog kojeg se ide u zatvor.

"Veća uloga presretača je u preventivnoj formi, nego u represivnoj. Mislim da je mnogo veći efekat naša sama pojava na terenu, jer se vozači vrlo brzo obaveste o tome", objasnio je Petrov. Kako je precizirao, vozači se vrlo brzo obaveste o presretačima, čim jedan bude zaustavljen, i onda svi poštuju propise.

U preventivnom delovanju, ukazao je Petrov, velika je pomoć Interneta, jer se vozači preko svojih blogova i foruma obaveštavaju i dojavljuju o presretačima. Na područjima gde su delovali presretači bilo je manje najtežih udesa i prekršaja. Vozila presretači opremljena su kamerama koje snimaju iza i ispred vozila i sve prekršaje video dokumentuju, tako da se vozač zaustavi tek kad se sve snimi i onda mu se predoči snimak.

Kamere u presretačima mogu i da zumiraju, dodao je Petrov, tako da se vide i registarske tablice vozila u prekršaju, lice vozača, koliko je ljudi u automobilu i šta rade. Kada se prekršaj dokumentuje, na zadnjem delu presretača se na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku ispisuje naredba da se vozilo zaustavi.
Neretko se, precizirao je Petrov, posebno na Ibarskoj magistrali i kod Subotice i Vranja, dešava da vozila prekršaj prave pretičući preko pune linije upravo policijski presretač, ili kolonu u kojoj se on nalazi.