petak 24. oktobar 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Legija neće da čita knjigu

TRILOGIJA O UBISTVU PREMIJERA ZORANA ĐINĐIĆA NE INTERESUJE MNOGO GLAVNOOPTUŽENOG

Legija neće da čita knjigu

Dokumentarnu knjigu o procesu veka čitaće sigurno advokat Zvezdana Jovanovića i optuženi Saša Pejaković. Na promociju nije došao niko iz Demokratske stranke iako su pozvani

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija neće čitati knjigu „Proces KP/03“, što je službena oznaka sudskog predmeta o ubistvu Zorana Đinđića, čiji su autori Aleksandra Petrović i Dorotea Čarnić, ali se ne zna da li će 1.300 strana ove trilogije da pročita i okrivljeni za atentat Zvezdan Jovanović.
Marko Milivojević, jedan od advokata Ulemeka, kaže da knjigu neće da kupi ni on, ni njihov branjenik. S druge strane, Jovanovićev advokat Nenad Vukasović kaže da će obavezno da uzme knjigu jer ga interesuje sve u vezi sa procesom.

- Knjiga je deo istorije i kupiću je, kao što sam uzeo i knjigu Miloša Vasića iako se ne slažem sa njegovim mišljenjem. Za Zvezdana ne znam da li će hteti da je čita, ali ga ću pitati kada narednih dana odem u zatvor - kaže Vukasović.

Zasada je sigurno da će ovo delo pročitati Saša Pejaković, bivši pripadnik JSO, nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog pomoći u skrivanju optuženih za atentat na Đinđića, koji je došao na promociju knjige na Beogradski sajam.
Pejaković je na promociju došao sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem i, kako saznajemo, sedeo je odmah do bivšeg sudije Marka Kljajevića, koji je vodio proces skoro do samog finiša. Zanimljivo je da na promociju nije došao niko iz Demokratske stranke, iako im je bio upućen poziv.

Knjiga je dokumentarna, a autorke, inače izveštači Politike sa suđenja u Specijalnom sudu, u svojoj trilogiji hronološki su opisale čitav sudski postupak, uz autentične izjave svedoka, kao i sve događaje koji su u vezi sa suđenjem, a nisu se odigrali u samoj sudnici.