sreda 24. april 2013.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Akaši svedoči u odbranu Karadžića

Akaši svedoči u odbranu Karadžića

HAG - Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, Jasuši Akaši, trebalo bi danas da se pojavi pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Akaši, koji je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan od januara 1994. do novembra 1995, već je svedočio u odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine u septembru 2009. godine.

Karadžić očekuje da japanski diplomata, između ostalog, posvedoči "o kršenju embarga UN za naoružavanje od strane država članica, koje su dostavljale oružje bosanskim muslimanima, kako je utvrđeno njegovom vlastitom istragom o navodnim "crnim letovima" u Tuzlu u februaru 1995".

Akaši je ranije preko Karadžića zatražio da se njegovo svedočenje obavi na sednici zatvorenoj za javnost, ali, kako je naveo, ne iz bezbednosnih razloga već zbog pogrešnog interpretiranja njegovih izjava u medijskim izveštajima u prošlosti.

Takođe je naveo da bi, bez prisustva javnosti, njegovo svedočenje bilo "potpunije i iskrenije".

Tužilac se usprotivio takvom zahtevu jer to nije u skladu sa pravilima Tribunala, a u skladu sa odlukom pretresnog veća, Akaši će svedočiti na sednici otvorenoj za javnost kao i na suđenju Gotovini i generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.